• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić ponudio Đokiću poziciju mandatara

Autor SRNA

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić danas je lideru Socijalističke partije (SP) Petru Đokiću ponudio poziciju mandatara u budućem sazivu vlade RS. O ovom prijedlogu odlučiće organi stranke, kaže Đokić.

Bosić je, nakon sastanka lidera dvije stranke u Bijeljini, rekao da su razgovori bili usredsređeni na mogućnosti zajedničke saradnje u vezi sa formiranjem skupštinske većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Stav SDS-a je jasan. Smatramo da bi trebalo formirati skupštinsku većinu koja će omogućiti otvaranje procesa promjena. Smatramo i da niz promjena u Srpskoj nije moguće napraviti ukoliko je u vlasti i SNSD", rekao je Bosić novinarima.

Bosić je istakao da su Đokić i on saglasni u nizu oblasti u kojima bi u Republici Srpskoj trebalo izvršiti duboke reforme - od energetike, zdravstva i školstva do finansija i svih drugih oblasti.

"Ovdje smo našli zajednički politički jezik, zajedničku temu, a razgovarali smo i o tehničkim mogućnostima formiranja vlasti. SP ima svoje stavove i svoje organe na kojima će donijeti odluku o tome sa kime će ići u budućem periodu", rekao je Bosić.

On je naglasio da je Đokiću i Socijalističkoj partiji na sastanku ponuđena pozicija predsjednika vlade, a da je na njima da dalje odlučuju u vezi sa ovom ponudom.

"Mi ostajemo otvoreni i za sve druge stranke, osim za SNSD", rekao je Bosić.

Predsjednik SDS-a je dodao da je sa većinom stranaka u Srpskoj već obavljen razgovor.

"Nastojimo da učinimo sve što je moguće da otvorimo proces i mogućnost da bismo dobili novu vlast u Republici Srpskoj, a koja bi izdefinisala neke nove prioritete da se napravi društvo koje će krenuti u bolju budućnost", rekao je Bosić.

ĐOKIĆ: O PRIJEDLOGU ZA POZICIJU MANDATARA NA ORGANIMA STRANKE

Lider Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izjavio je da će prijedlog SDS-a za poziciju mandatara biti razmatran na organima SP, te da će u skorije vrijeme imati adekvatan odgovor.

"Vrlo jasno želim reći da SP nije politički trgovac. Nismo spremni to ni biti, a ovaj trenutak ne smatramo kao trenutak za političku trgovinu. Smatramo da bi Republika Srpska i život u njoj trebalo da imaju jasne odgovore svih nas koji smo dobili povjerenje i podršku građana", rekao je Đokić nakon sastanka sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem u Bijeljini.

Đokić je istakao da SP smatra da je današnjim sastankom sa SDS-om načinjen veliki napredak, jer je, kako je rekao, velika stvar da za isti sto sjednu političke stranke koje imaju različite programe i političke poglede.

"To je posebno važno u ovom trenutku kada je neophodno formirati nove institucije vlasti. SP je oduvijek bila za dijalog, jer se samo tako rješavaju sva pitanja, posebno sada kada govorimo o formiranju vlasti", rekao je lider SP-a.

Đokić je rekao da je, upravo zbog toga što samo dijalog "ima smisla", SP i prihvatila poziv koji je dobila od SDS-a.

"Razumijemo i da je SDS bio vrlo konkretan na koji način oni misle da je moguće formirati vlast u Srpskoj, te na koji način je moguće formirati skupštinsku većinu", rekao je Đokić.

On je naglasio da je iznio svoj stav da bi trebalo težiti da većinu u Republici Srpskoj stvaraju političke partije koje imaju sjedište u Srpskoj.

"Cijenimo da bi poslije toga toj `srpskoj većini` mogle da se priključe i druge političke stranke koje imaju sjedište van Republike Srpske", rekao je Đokić i istakao važnost nastavka dijaloga svih političkih partija kada je riječ o formiranju vlasti.

Prema njegovim riječima, veoma je važno nastaviti ovaj dijalog u Republici, onih koji to žele.

"Mi imamo svoje partnerstvo u Republici Srpskoj koje smo imali i prethodnih godina, i nismo izašli iz njega. I sa njima smo razgovarali i razgovore ćemo, takođe, nastaviti u narednom periodu", rekao je Đokić i ponovio da SP smatra da treba nastaviti razgovore i sa SDS-om, kao i sa i članicama partnerskih stranaka.

Najnovije i najzanimljivije vijesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDOBIH, kao i na Twitteru @MondoBH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lovac

Pa kako kukavac sinji daje svoje mjesto, toliko jaki a da nemaju nista pa zasta smo mi glasali za SP i PDP ili za SDS, ali ako nemoze drugacije sta se moze nek vlada tih 10 mandata. A biraci su i onako ovce

MONDO REPORTAŽE