• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS podržala zaduženje sa MMF-om

Narodna skupština RS usvojila je Odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF-u po stendbaj aranžmanu u iznosu do 400.000.000 evra

 Skupština RS podržala zaduženje sa MMF-om Izvor: MONDO

Poslanici su usvojili i zaključak kojim se zadužuje Vlada RS da Narodnu skupštinu polugodišnje izvještava o podacima koje se obavezala da će dostavljati MMF-u.

Obrazlažući odluku o prihvatanju zaduženja, ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da su sredstva kredita namijenjena za podršku budžetima u RS i BiH radi ublažavanja efekata svjetske ekonomske krize, očuvanja kontinuiteta aranžmana valutnog odbora, uz istovremeno usvajanje politika za rješavanje fiskalnog debalansa i jačanje finansijskog sektora.

"Doznačavanje sredstava odobrenih ovim aranžmanom uslovljeno je ispunjavanjem obaveza entiteta sadržanih u pismu namjere kojim je prezentovan ekonomski program zemlje sa konkretnim obavezama i ciljevima entiteta", rekao je Džombić.

On je dodao da je Vlada RS u procesu pregovora sa MMF-om ponudila paket ušteda u ukupnom iznosu 146.000.000 KM, i to u Budžetu RS u iznosu 66.000.000 KM, budžetu opština 25.000.000 KM i budžetima fondova u iznosu 55.000.000 KM.

U današnjem dijelu rasprave poslanik PDP-a Zoran Đerić rekao je da se postavlja pitanje na šta će biti utrošena sredstva MMF-a, posebno ako se ima u vidu da Vlada RS nije prihvatila amandmane na rebalans Budžeta RS za 2009. godinu u kojima su tražena veća izdvajanja za najugroženije socijalne kategorije.

Đerić je pozvao Vladu RS da povuče odluku o kupovini aviona vrijednog 56 miliona američkih dolara i ostale neprofitabilne odluke. On smatra da će se neke opštine RS koje se nalaze u očajnoj situaciji, ako im se ne bude pomoglo, do kraja ove godine naći pred bankrotom.

Poslanik SNSD-a Nenad Kesić rekao je da su primjedbe opozicije o zaduženju prema MMF-u i rebalansu budžeta čisto politikantstvo i da opozicija negoduje zbog pozitivnih efekata koje će donijeti sredstva MMF-a.

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić rekao je da SDS neće podržati aranžman zaduženja prema MMF-u, jer se iz "pisma namjere" vidi da će "cijenu ovog aranžmana platiti socijalno najugroženije kategorije".

"Vlada je preuzela obavezu ne samo da zaustavi rast plata, već će smanjiti plate. Šta to znači u uslovima kada imate rast cijena i troškova života možete sami zaključiti", rekao je Stojičić.

Usvojen Zakon o vinu i rakiji

Narodna skupština RS usvojila je Zakon o vinu i rakiji, koji uređuje proizvodnju vina i rakije od grožđa i voća, zaštita geografskog porijekla vina i rakije, izrada i vođenje vinogradskog katastra, uslovi za stavljanje u promet vina i rakije, proizvodnja i uslovi za stavljanje u promet drugih alkoholnih pića, koja se proizvode uz upotrebu destilata, kao i rafinisanog etil-alkohola.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vid Kopanja rekao je da osnovni razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz činjenice da se savremena proizvodnja bazira na proizvodnji kontrolisane, kvalitetne, bezbjedne i zdrave hrane koja potrošaču garantuje zdravstveno sigurnu hranu.

"Ovim zakonom preciznije su propisani uslovi koje moraju ispunjavati objekti za proizvodnju pića u pogledu tehničko-tehnološke i kadrovske opremljenosti, stručna kontrola proizvodnje alkoholnih pića, način i metode ispitivanja kvaliteta, zabrana upotrebe nedozvoljenih sredstava u proizvodnji, kao i drugih sredstava koja mogu imati uticaj na prirodna svojstva proizvoda“, naveo je Kopanja.

On je napomenuo da je jedan od ciljeva zakona i osiguranje visokog nivoa zaštite zdravlja potrošača i životne sredine.

U kaznenim odredbama Zakon predviđa da novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 KM bude kažnjeno privredno društvo ili drugo pravno lice ukoliko stavi u promet vino ili rakiju ili drugo alkoholno piće ili alkohol, koji ne ispunjava propisane norme kvaliteta ili uslove pakovanja ili deklarisanja.

Ista kazna propisana je i ako se u prostorijama u kojima se proizvodi vino i rakija drži, odnosno u proizvodnji upotrebljava šećer, alkohol i druga sredstva, ili ako se proizvodnja vrši bez kontrole Republičkog poljoprivrednog inspektora, ne pakuje ili ne deklariše u skladu sa propisom kojim se uređuje njihov kvalitet.

Zakon ovu visinu kazne propisuje i ako se utvrdi da je podatak o odlikovanju rakije ili drugih alkoholnih pića stavljen na količine koje nisu dobile to odlikovanje odnosno priznanje, te ako vino ili rakija nose oznaku geografskog porijekla, a nisu proizvedena od grožđa ili voća na tom području.

Novčanom kaznom od 6.000 do 18.000 KM za prekršaj biće kažnjeno privredno društvo ili drugo pravno lice ako u proizvodnom listu ne obezbijedi vođenje podataka o upotrebljenoj sirovini, nazivu, količini i jačini vina, rakije ili drugih alkoholnih pića za svaki proizvod posebno, ili ako ne čuva dokumentaciju koja se odnosi na prizvodnju vina, rakije i drugih alkoholnih pića do propisanog roka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE