• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Zadržati spoljnopolitički kontinuitet

Nije dobro što će Srbija u narednom periodu imati tehničku vladu, to ne pomaže naporima da se spreči ulazak Kosova u međunarodne institucije.

 Jeremić: Zadržati spoljnopolitički kontinuitet Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u nedelju da nije dobro što će Srbija u narednom periodu imati tehničku vladu jer to ne pomaže diplomatskim naporima da se spreči ulazak Kosova u međunarodne institucije te da je od presudnog značaja nastaviti spoljnopolitički nastup.

"To što će Srbija u naredna dva meseca imati tehničku vladu ne pomaže diplomatskim naporima, ali od presudnog značaja je da naš spoljnopolitički nastup ostane konzistentan i da održimo politiku kontinuiteta u spoljnopolitičkom nastupu. Takva vrsta postavljanja koju smo imali od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ipak je donela određene pozitivne rezultate", rekao je Jeremić u izjavi za B 92.

On je kazao da je jedan "limitiran" broj zemalja priznao nezavisno Kosovo i naveo da je taj broj mnogo manji nego što se u ovom trenutku očekivalo.

Ukoliko bude nastavljen spoljnopolitički kontinuitet, 100 zemlja, kako su najavljivali Albanci, neće do Generalne skupštine UN priznati Kosovo, kazao je Jeremić.

"U poslednjih nekoliko nedelja smo imali izuzetno živu komunikaciju sa svim regionalnim grupacijama zemalja članica UN. Ja sam razgovarao sa ključnim zemljama Arapske lige, Pokreta nesvrstanih, koji ima 115 članova, Organizacije Islamske konferencije i mnogih regionalnih grupacija", ukazao je on.

On je izrazio uverenje da je "u ovom trenutku naša argumentacija prilično dobra i da nailazi na dobar prijem", dodajući da "moramo da ostanemo na ovoj liniji i da budemo izuzetno agilni u međunarodnim forumima, pre svega u forumima UN".

Upitan kada će ambasadori Srbije biti vraćeni u zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, Jeremić je rekao da će se sačekati do septembra kada je zasedanje Generalne skupštine UN.

"Kada se u septembru, ispostavi da Kosovo nije priznala većina zemlja članica UN i da nije postalo član ključnih foruma i međunarodnih organizacija tada možemo govoriti o novoj fazi u borbi za očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta, koji podrazumeva pojačan diplomatski nastup ovoga puta i prema zmeljama koje su priznale nezavisno Kosovo", kazao je Jeremić.

Jeremić u ponedeljak putuje u Njujork gde će u utorak biti održana sednica Saveta bezbednosti o Kosovu.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE