• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU Srbiji: Sporazum i dalje na stolu

Politički sporazum i dalje je na stolu, poručuju lideru EU Srbiji i "navijaju" za pobedu proevropskih snaga na predstojećim izborima.

 EU Srbiji: Sporazum i dalje na stolu  Izvor: MONDO

Evropska unija i dalje nudi Srbiji da odmah potpiše politički sporazum o saradnji, kao i da bi uz ispunjavanje uslova mogao da se zaključi i sporazum o stabilizaciji, ali je ključno pitanje da li će od toga izvući koristi proevropske snage na predstojećim izborima u Srbiji, izjavio je šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel.

Rupel je to izjavio po završetku zasedanja šefova diplomatija Evropske unije u Briselu i time odgovorio na pitanje hoće li EU potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pre ili posle vanrednih izbora u Srbiji.

Evropski komesar Oli Ren je podvukao da "Srbija sada treba da učini presudan izbor, između opredeljenja za evropsku budućnost, ili se izlaže opasnosti samoizolacije".

"Prvo opredeljenje bi Srbiju zadržalo na putu ka stabilnosti, jačim slobodama i većem napretku, zajedno s ostalim zemljama regiona. Drugo opredeljenje je put koji nikuda ne vodi", rekao je Ren i dodao da EU odlučno podržava evropski put Srbije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i predsedavajući Saveta ministara, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, takođe su izrazili nadu da će na izborima u Srbiji pobediti proevropske snage.

“Želeli bismo da se Srbija što više približi Evropskoj uniji... Pružićemo joj ruku da bi ona delovala u tom pravcu. Važno je što će doći do parlamentarnih izbora … biće to prilika za narod u Srbiji da izabere put napred i da nastavi da se bori za duboku i solidnu vezu sa EU", rekao je Solana.

Rupel je rekao da je na stolu politički sporazum.

" Mi bismo bili spremni da taj sporazum koliko večeras potpišemo”, rekao je Rupel.

“Glavno pitanje je, ipak, da li će proevropske snage moći da odnesu prevagu u Srbiji, što mi svesrdno želimo”, naglasio je slovenački šef diplomatije na konferenciji za štampu po okončanju sastanka Saveta ministara.
Solana: Cela EU stoji iza EULEKSA

Solana je podvukao da je svih 27 zemalja Unije jedinstveno podržale misiju Unije na celom Kosovu, istakavši da to EU nastoji da ostvari u saradnji s UNMIK-om i generalnim sekretarom UN Banom Ki Munom.

To je bio odgovor Solane na pitanje da li EU čeka odobrenje Saveta bezbednosti UN da razmesti misiju na Kosovu, ili je spremna i da zaobiđe UN.

UNMIK bi trebalo da bude zamenjen EU misijom, ali to traži neko vreme, a prelazni period će zahtevati izvesne napore, objasnio je Rupel i time odgovorio na pitanje da li EU smatra da UNMIK treba da ostane na severu Kosova, kako je to predložio i španski ministar Migel Anhel Moratinos.

"Mi smo podržali zamisao da UNMIK nastavi da deluje i održava granicu između Kosova i Srbije, zbog problema kojih je tamo bilo, uključujući paljenje pograničnih objekata", dodao je on.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE