• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo formira obaveštajnu službu

Kosovo će, prema planu Martija Ahtisarija i novom ustavu, imati svoju obaveštajnu agenciju, što će biti ozvaničeno do kraja juna.

 Kosovo formira obaveštajnu službu Izvor: MONDO

Kosovo će, prema planu Martija Ahtisarija i novom ustavu, imati svoju obaveštajnu agenciju, čije će formalno postojanje biti ozvaničeno do kraja juna, kada ističe rok za prenošenje ovlašćenja s međunarodnih misija na kosovske institucije, piše prištinski list "Kosova sot".

Tokom priprema za osnivanje agencije, odgovarajuće radne grupe privremene vlade Kosova su koristile iskustva iz te oblasti na Zapadu, a šefa agencije će, na predlog premijera, imenovati predsednik Kosova.

Na osnovu ustava Kosova, predsednik i premijer, posle konsultacija, pored šefa, imenuju i zamenika šefa I glavnog inspektora agencije.

Radna grupa za bezbednost je, prema navodima ovog dnevnika, utvrdila opšte principe i kriterijume za izradu zakona kojim će se regulisati rad agencije.

Predsednik radne grupe Kadri Krueziu, iz Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je dnevniku "Kosova sot" da se radi o veoma značajnom pitanju, koje se prvi put na Kosovu reguliše zakonom, odnosno Kosovo prvi put ima samostalnu obaveštajnu agenciju.
U izradi zakona, ali i druge poslove na formiranju agencije, pored kosovskih, uključeni su i međunarodni stručnjaci.

Član parlamentarne komisije za bezbendost Naim Maljoku istakao je da je za osposboljavanje agencije, kako bi uspešno obavljale zadatke potrebno pet godina, dodajući da u agenciji treba da rade stručni, a ne partijski kadrovi.

U medijima na Kosovu mnogo puta je do sada pisano da najveće politčke partije kosovskih Albanaca, Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK), imaju svoje obaveštajne strukture.

Predstavnici DSK poricali su postojanje takve strukture unutar stranke, dok je sadašnji predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, pre dve godine u svojstvu generalnog sekretara DPK, izjavio da Kosovo ima obaveštajnu službu koju je u ratu formirala bivša Oslobodilačka vojska Kosova.

Među poznavaocima prilika na Kosovu ta struktura je poznata pod nazivom ŠIK (Šerbimi informativ e Kosoves, u prevodu Informativna služba Kosova).

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE