• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko u Banjaluci: Više Brisela, manje Dejtona

Autor Anadolija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko danas je u Banjaluci poručio da bi nakon okončanih opštih izbora "trebalo početi novo poglavlje u kojem bi ekonomski interesi građana bili u prvom planu".

"Sve snage treba koncentrisati na pitanja građana da oni budu najvažniji", istakao je Incko nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem.

Dodao je da je u cijeloj BiH "neophodno poboljšati ambijent za investicije i da bude manje skandala", te kao pozitivan primjer koji bi trebalo slijediti naveo Makedoniju.

"Ako se situacija ne popravi, ljudi će iz BiH odlaziti, ovo će ostati prazna zemlja", upozorio je Incko.

Visoki predstavnik u obraćanju novinarima istakao je da je od značaja za BiH i nova inicijative Evropske unije, koja će, kako je kazao "biti prihvaćena od Savjeta ministara spoljne politike svih država članica EU".

"Kapija je otvorena, uslovi koje BiH treba ispuniti su isti, ali je njihov redosljed drugačiji", kazao je Incko.

I predsjednik Narodne skupštine RS saglasio se da bi ekonomske teme trebale biti u fokusu i zakonodavne i izvršne vlasti u RS-u.

Naveo je da će kao predsjednik parlamenta ovog bh. entiteta nastaviti saradnju s visokim predstavnikom, iako "predstavnici RS smatraju da treba okončati mandat Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) i procese odlučivanja prenijete na institucije ove države i njenih entiteta".

Komentarišući ovu Čubrilovićevu izjavu visoki predstavnik je kazao "iako o zatvaranju OHR-a nismo puno pričali, ja sam za to da ubuduće u BiH bude više Brisela, a manje Dejtona".

Iduće godine se navršava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio je Incko, te dodao kako se od tada mnogo toga promijenilo.

"Ono što ostaje jeste Dejtonski ustav i na njemu utemeljeno unutrašnje uređenje BiH i to će biti tako dok se njeni narodi ne dogovore", podvukao je visoki predstavnik.

Na pitanje novinara da prokomentariše posljednju sjednicu Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), i neslaganje ambasadora ruske Federacije s paragrafom u kojem PIC podržava euroatlanski put BIH, visoki predstavnik je kazao da bi obrazloženje tog stava "najbolje bilo tražiti od ruskog ambasadora".

"Kada govorimo o stavu predstavnika Rusije u PIC-u sada imamo napredak jer u maju Kominike nisu podraži u cijelosti, a sada samo ovaj paragraf. Ali želim podsjetiti da Rusija nije članica EU, a da je BiH sama, bez ikakvog nametanja, izabrala svoj euroatlantski put", zaključio je Valentin Incko.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE