• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo vera poziva muslimane na mir

Ministarstvo vera Srbije saopštilo je da ne može da arbitrira u sukobu u Islamskoj zajednici i pozvalo je na uspostavljanje jedinstva unutar nje.

 Ministarstvo vera poziva muslimane na mir Izvor: MONDO

"Za Ministarstvo vera, koje sprovodi Vladinu politiku prema crkvama i verskim zajednicama, u Srbiji postoji i slobodno deluje jedna jedinstvena Islamska verska zajednica", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Islamska zajednica ima pravo da uređuje svoje unutrašnje odnose i da je to pravo iskorišćeno tako što su izabrana dva starešinstva jedne islamske zajednice.

"Ne postoje, dakle, dve islamske zajednice u Srbiji, ali postoje dve upravljačke strukture u njoj. Jedna je izabrala reisu-l-ulemu u Srbiji, a druga je izabrala glavnog muftiju i potvrdila vrhovnu duhovnu vlast reisa u Bosni i Hercegovini nad svim muslimanima u Srbiji", ocenilo je Ministarstvo.

Dodaje se da Ministarstvo nije nadležno da tumači autonomnu pravnu regulativu Islamske zajednice i da ne može presuđivati u tom sporu.

"Ministarstvo ne može zabraniti muslimanima da osnuju Rijaset i da izberu svog vrhovnog poglavara u Srbiji jer bi time ograničavalo njihove verske slobode. Isto tako, Ministarstvo vera ne može i ne želi da zabrani odborima, muftijstvima i mešihatima Islamske zajednice u Srbiji da uspostave organizacione i političke, a ne samo duhovne veze sa Islamskom zajednicom u BiH", dodaje se.

Ministarstvo vera zatražilo je od svih organa Islamske zajednice da ne vrše pritiske na vernike i verske službenike da se izjašnjavaju o tome "ko je i gde stoluje njihov vrhovni verski poglavar, da svima omoguće slobodan pristup u džamije i verske škole, te da obezbede uslove da se svi muslimani u miru zajedno mole".

"Vlada Srbije želi da muslimani svoju versku zajednicu urede tako da ona bude konstruktivna i kooperativna u saradnji sa državom, a iznad svega da bude delotvorna u afirmisanju islamske vere i kulture, da deluje po volji i na ponos svakog građanina koji pripada islamskoj veroispovesti", navodi se u saopštenju.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE