• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica: Odgovor EU - Kosovo je Srbija

Premijer Srbije Vojislav Koštunica odgovorio je ministrima EU da će građani na izborima potvrditi politiku da samo cela Srbija može u EU.

 Koštunica: Odgovor EU - Kosovo je Srbija Izvor: MONDO

Srpski premijer Vojislav Koštunica ocenio je da bi najbolji odgovor građana Srbije na stavove ministara EU bio da na predstojećim izborima potvrde politiku da će Srbija "u svojoj celovitosti sa Kosovom nastaviti evropske integracije".

"U tom slučaju, nova Vlada Srbije bi s punim legitimitetom počela pregovore sa EU o načinu da Srbija sa svojom pokrajinom Kosovom nastavi proces pridruživanja", navodi se u izjavi Koštunice dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, nova vlada treba na izborima da dobije jasan mandat da Srbija u svojim priznatim granicama mora da bude partner EU.

"To nije politika samoizolacije, već odgovorna državotvorna politika, koja jedina ima budućnost. Moramo sami sebe poštovati i mora Srbija da poštuje svoj suverenitet i teritorijalni integritet da bi nas i EU poštovala", naveo je Koštunica.

Predsednik Vlade Srbije je dodao da bi zemlje EU koje su priznale "lažnu državu Kosovo sigurno volele da i sama Srbija to učini na neki način, jer bi im to bilo najlakše".

"Ali, ako građani Srbije na izborima jasno poruče da je Kosovo Srbija i da Srbija samo sa Kosovom može u EU, sasvim sigurno će se otvoriti novi putevi za pregovore između celovite Srbije i EU", naveo je Koštunica.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel izjavio je ranije u ponedeljak po završetku zasedanja šefova diplomatija EU u Briselu da EU i dalje nudi Srbiji da odmah potpiše politički sporazum o saradnji, a uz ispunjavanje nužnih uslova, mogao bi biti zaključen i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Rupel je dodao da je ključno pitanje li će proevropske snage u Srbiji iz toga izvući korist i prevagu na vanrednim izborima, odnosno da ona održi proevropsko usmerenje.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE