• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić u SB UN: Euleks nema mandat na Kosovu

Na zahtev Srbije, Savet bezbednost UN razmotrio stanje na Kosovu. Vuk Jeremić kaže da UNMIK ne može da prenese ovlašćenja na Euleks.

 Jeremić u SB UN: Euleks nema mandat na Kosovu Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić usprotivio se prenošenju ovlašćenja sa UNMIK-a na bilo koje drugo telo, odnosno na Misiju EU - tzv. Euleks.

Prema Rezoluciji 1244, jasan je mandat Misije UN na Kosovu, podvukao je Jeremić i poručio da Srbija neće prihvatiti nametanje rešenja kojim se u osnovi krše naši legitimni nacionalni interesi.

Sasef srpske diplomatije je izrazio žaljenje sto su se neke evropske zemlje udružile i osnovale policijsko pravnu misiju Euleks i njoj pridruženu Međunarodnu upravljačku grupu (ISG).

Oba ta tela, podsetio je Jeremić, sprovode predlog Martija Ahtisarija koji nije dobio podršku Saveta bezbednosti kao jedinog ovlašćenog da da legitimitet međunarodnom prisustvu na Kosovu.

"Prema tome Srbija smatra da su oba ta tela van parametara rezolucije 1244 i da su van principa Povelje UN i Finalnog akta iz Helsinkija," rekao je on.

Evropa je dobrodošla u Srbiji, uključujući i u njenoj južnoj pokrajini, rekao je Jeremić, ali treba da ima jasan pravni mandat.

On je ponovio da je Srbija okrenuta Evropskoj uniji, da većina njenih građana deli to mišljenje i pozvao na prevazilaženje sadašnjih razlika.

Jeremić je pozvao zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da preispitaju svoju odluku a one koje to nisu učinile da ostanu čvrste u tom stavu i pomognu Srbiji da "odbrani podrivanje same osnove međunarodnog sistema".

"Dogod postoje pokušaji da se Srbija isključi, ona će nastaviti da dolazi pred UN i da koristi sva legalne diplomatksa i politička sredstva da nastavi da brani svoja suverena prava, " podvukao je on.

Jeremić je podsetio da je javnost u Srbiji reagovala na prolašsenje nezavisnosti Kosova, većina od njih dostojanstveno, na protestnom skupu 21. februara u Beogradu, ali i dodao se mali broj okupljenih tog dana okrenuo nasilju.

Šef diplomatije je rekao da je napad na strane ambasade i radnje "neprihvatljiv" i "za svaku osudu" i uputio izvinjenje svim zemljama čije su ambasade bile ostećene i uveravanja da će se osigurati da se tako nešto ne ponovi.

"Nasilje nije odgovor. Ni u Beogradu, ni u Mitrovici, ni u Pristini. Nigde u Srbiji nasilje nije odgovor", rekao je Jeremić.

Podsećajući da Srbija ne želi ništa lose kosovskim Albancima i da je vitalni interes Srbije da "svi zajedno napredujemo", Jeremić je rekao da Srbija zato ne želi da uspostavi embargo i ima jasnu politiku ne pribegavanja upotrebi vojne sile.

"Istvoremeno učinićemo sve što možemo da Srbi sa Kosova ne ostanu izolovani u getoima kao što su bili u poslednjih osam godina", rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da se u Srbiji u maju održavaju izbori u kojima će se videti razlike po nizu pitanja kao što su ekonomska, socijalna kao i ključno pitanje budućnosti Srbije u Evropi, ali da je po pitanju Kosova Srbija ujedinjena.

"Ovi izbori neće biti o budućoj politici Srbije prema secesionsitčkoj republici Kosovo. Po tom fundamentalmom pitanju moja zemlja je čvrsto ujedinjena i takva će stalno ostati", rekao je Jeremić i naglasio da će Srbija nastaviti da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Posle otvorenog dela sednice Saveta bezbednosti UN biće održane i konsultacije iza zatvorenih vrata na kojima će biti raspravljano o situaciji na Kosovu, kao i o idejama nekih članica kako da Savet bezbednosti pokuša da se ona poboljša.

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn u ponedeljak je u Briselu, po okončanju sastanka Saveta ministara EU, rekao da je cilj Evropske unije da UNMIK napusti Kosovo 14. juna i da ga od tog dana zameni misija EU - Euleks.

(eee.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE