• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud ponovo odbacio tužbe roditelja iz Vrbanjaca

Autor SRNA

Osnovni sud u Kotor Varošu ponovo je odbacio kao neblagovremenu tužbu grupe roditelja bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole "Sveti Sava" i resornih institucija Republike Srpske jer njihova djeca nemaju nacionalnu grupu pre

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Slađana Šubara rekla je da je presuda očekivana, ali da i ovaj put najviše gube djeca.

Šubara kaže da je upozoravala da, prema važećim zakonskim propisima, ne postoji mogućnost da se u osnovnim školama u Republici Srpskoj realizuje druga nastava osim prema nastavnom planu Republike Srpske, te da se primjenjuju samo udžbenici koje je odobrio resorni ministar.

Ona je istakla da je srećna okolnost da ove godine sva bošnjačka djeca idu u školu.

"Od ukupnog broja bošnjačke djece u ovoj školi, 64-oro se vratilo u područnu školu `Sveti Sava`, a 79 pohađa nastavu u Osnovnoj školi `Prvi mart` u Jelahu", rekla je novinarima Šubara.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Nedžad Smajlović ističe da je očekivao ovakvu presudu, ali da roditelji neće odustati od svojih zahtjeva i uložiće žalbu u predviđenom roku.

"Nećemo odustati od nacionalne grupe predmeta i prava na bosanski jezik", dodao je Smajlović.

Ministarstvo: Roditelji nisu dokazali diskriminaciju

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti Osnovne škole "Sveti Sava" u Vrbanjcima kod Kotor Varoša nisu dokazali da postoji bilo kakav vid diskriminacije u ovoj školi.

Iz Ministarstva navode da su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture i škola u Vrbanjcima, kao tužena strana, dokazali da se u ovoj, kao i ostalim školama u Republici Srpskoj poštuju i uvažavaju različitosti, a da je osnovni cilj stvaranje sigurnog i podsticajnog okruženja za razvoj i obrazovanje djece.

Ministarstvo prosvjete i kulture podsjeća da je, prema Ustavu Republike Srpske i BiH, obrazovanje u nadležnosti entiteta i da je Osnovna škola "Sveti Sava" u Kotor Varošu potpuno ispoštovala Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske.

U Republici Srpskoj 2.190 učenika izučava nacionalnu grupu predmeta po nekom

 nastavnom planu i programu iz Federacije BiH i koristi udžbenike prema tom nastavnom planu i programu, a 6.771 učenik izučava islamsku vjeronauku, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vlada Republike Srpske finansira udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, među kojima je i 2.460 udžbenika za školsku 2014/15. godinu za učenike bošnjačke nacionalnosti, koje Republika Srpska plaća federalnim izdavačkim kućama.

Ministarstvo prosvjete i kulture finansira prevoz svih učenika u Republici Srpskoj, usaglašen je nacionalni sastav školskih odbora, a nastavnici mogu ravnopravno konkurisati za rad u školama, bez obzira na nacionalnost, navodi se u saopštenju.

U ovom ministarstvu ističu da učenicima srpske nacionalnosti u FBiH nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta i srpskog jezika, kao ni korištenje udžbenika i Nastavnog plana i programa iz Republike Srpske, osim u nekoliko izuzetnih slučajeva.

Tužbenim zahtjevom roditelji bošnjačke djece tražili su da se u područnom odjeljenju uvede nacionalna grupa predmeta, bošnjački jezik i zaposli nastavni i nenastavni kadar bošnjačke nacionalnosti, na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika iz 2002. godine.

Okružni sud u Banjaluci u oktobru prošle godine donio je rješenje kojim je uvažio žalbu roditelja djece iz Vrbanjaca, te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba protiv Osnovne škole "Sveti Sava“ u Kotor Varošu i Vlade Republike Srpske bila odbačena kao neblagovremena.

U rješenju Osnovnog suda u Kotor Varošu od 2. jula 2014. godine bilo je navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno, nakon čega je Okružni sud u Banjaluci uvažio žalbu roditelja, ukinuo prvostepeno rješenje i naložio ponavljanje postupka.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE