• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedok: Dobrovoljci me spasili od četnika

Bivši hrvatski vojnik ispričao je na suđenju Vojislavu Šešelju kako su mu srpski dobrovoljci spasili život u Vukovaru.

 Svedok: Dobrovoljci me spasili od četnika  Izvor: MONDO

Na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, bivši hrvatski borac Vilim Karlović opisao je kako su mu u jesen 1991. u Vukovaru trojica dobrovoljaca iz Srbije spasla život izvlačeći ga u dve prilike iz ruku "četnika".

Svedok optužbe Karlović izjavio je da je branio grad od "agresora" - JNA, lokalne Teritorijalne odbrane i "četnika" za koje je "znao da pripadaju Srpskoj radikalnoj stranci" - sve do 18. novembra 1991. kada se sklonio u lokalnu bolnicu.

Karlović je rekao da misli da je tokom borbi za Vukovar sa razglasa sa suprotne strane čuo glas Šešelja koji je sa trake pozivao "ustaše" da se predaju.

Posvedočio je da su ga srpski vojnici 20. novembra sa još oko 200 muškaraca iz bolnice prebačili na farmu Ovčara, gde su ih opljačkali i tukli.

Karlović je izjavio da ga je spasao rezervista JNA koji mu se predstavio kao Ilija iz Rume zvani Štuka. Štuka je, po svedoku, pitao jednog kapetana JNA: "Možemo li spasiti ovog čoveka, da ga ne ubiju četnici?".

Karlović je zatim izveden iz hangara u kojem su teritorijalci i "četnici" tukli i zlostavljali zarobljene Hrvate i sa još šest zarobljenika vraćen je u Vukovar.

Prema optužnici protiv Šešelja, dobrovoljci SRS iz jedinice Leva supoderica te večeri su na Ovčari streljali oko 200 zarobljenih Hrvata.

Po povratku u Vukovar, kada je pao u ruke grupi "četnika" koji su ga maltretirali i prebili, Karlovića su, kako je izjavio, spasli srpski paravojnici zvani Kinez i Mare, posle svađe sa "četnicima" i međusobnog potezanja oružja.

Karlović je posvedočio da je, pošto ga je Štuka vratio u Vukovar, bio pritvoren u jednu prostoriju u krugu preduzeća Velepromet. Iz te sobe su "četnici" izvodili jednog po jednog zarobljenika, među njima i dečaka od 14 godina. a zatim bi se spolja čuli urlici i pucnjava, rekao je svedok.

On je rekao da su ga potom "četnici" prebacili u jednu kuću, gde su ga zlostavljali i tukli, sve dok se nisu pojavili dobrovoljci zvani Mare i Kinez, koji su ga izveli i tako spasili.

Posle su ga predali vojnoj policiji JNA, koja ga je prebacila u Sremsku Mitrovicu, gde je šest meseci držan i ispitivan, pre nego što je razmenjen.

Na prvom suđnju počiniocima streljanja na Ovčari koje je održano pred sudom u Beogradu, Karlović je, kako je potvrdio, bio svedok odbrane optuženih Predaga Milojevića zvanog Kinez i Marka Ljuboje zvanog Mare.

Za prvog je rekao da je "nažalost" osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a za drugog da je "na sreću oslobođen".

Optuženima za zločin u Beogradu se ponovo sudi, pošto je Vrhovni sud poništio prvostepenu presudu.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE