• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH na korak do izvršne vlasti

Autor mondo.ba

Sastanak političkih lidera stranaka koje čine većinu na državnom nivou zakazan je za nedjelju, 22. februara, u 16 časova u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 BiH na korak do izvršne vlasti Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Predstavnici stranaka kazali su da su stavovi o formiranju Savjeta ministara BiH približeni, a u nedjelju bi, najavljuju, trebalo sve da bude definisano, što bi na kraju dovelo do predlaganja ministara za Savjet ministara BiH, javila je Fena.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) tada bi mogao predložiti i njihovo imenovanje Parlamentarnoj skupštini BiH čime bi trebalo da bude okončano formiranje izvršne vlasti na državnom nivou nakon oktobarskih opštih izbora.

Stranke koje čine većinu su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, SDA, Demokratska fronta (DF) te koalicija Saveza za promjene iz Republike Srpske. Uz predsjedavajućeg SDA će imati još dva ministra, HDZ i Savez za promjene po tri  i DF jednog ministra.

HDZ-u bi trebalo da pripadnu pozicije ministara finansija i trezora i odbrane, a mediji su objavili da bi na te pozicije mogli doći Vjekoslav Bevanda (dosadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH) i Marina Pendeš (dosadašnji zamjenik ministra odbrane).

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je Feni da su imena budućih ministara koja se pojavljuju u medijima još  na nivou spekulacija, ali je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do konačnog imenovanja svih ministara u Savjet ministara BiH.

U medijima je objavljeno da je cilj SDA da, uz predsjedavajućeg, predloži ministra pravde i civilnih poslova, a najavili su i da bi buduća ministarka pravde trebalo da bude Alma Čolo, a ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

U izjavi Feni generalni sekretar DF-a Sifet Podžić kazao je da bi ovoj stranci trebalo pripasti mjesto ministra saobraćaja i komunikacija te još dvije ili tri zamjeničke pozicije i to vjerovatno zamjenika ministra spoljnih poslova, odbrane i finansija ili pravde.

Ali budući da sve još nije definisano nije mogao govoriti o imenima, naglašavajući da je preostalo da se definiše kome će pripasti mjesto ministra civilnih poslova i zamjenika ministra spoljnih poslova.

Partiji demokratskog progresa (PDP), koja je dio koalicije Saveza za promjene, pripalo bi mjesto ministra spoljnih poslova (kandidat je Igor Crnadak), ali Crnadak je u izjavi Feni kazao da o tome još ne može govoriti.

Kao generalni sekretar PDP-a izrazio je nadu da će u nedjelju biti postignut dogovor o tome kojoj će partiji pripasti koji resori, budući da su politički lideri već uradili mnogo posla.

Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), stranci koalicije Saveza za promjene, pišu mediji, trebalo bi da pripadnu pozicija ministra bezbjednosti (kandidat je Dragan Mektić) te mjesto ministra trgovine i ekonomskih odnosa, a ta stranka, pišu mediji, trebalo bi da predložiti Mirka Šarovića.

Na prvom zajedničkom sastanku čelnika stranaka održanog u srijedu potvrđeno je da je o raspodjeli osam ministarstava postignuta načelna saglasnost, dok se tek treba definisati kome pripada pozicija ministra civilnih poslova.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ma polako tek je 4 mjeseca od izbora

MONDO REPORTAŽE