• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čurkin: Podrška misiji UN

Savet bezbednosti UN dao je podršku Misiji UN na Kosovu, tvrdi ruski diplomata i predsedavajući Saveta bezbednosti Vitalij Čurkin.

 Čurkin: Podrška misiji UN Izvor: MONDO

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN, ambasador Rusije Vitalij Čurkin, izjavio je u Njujorku da je jako važno što je tokom sednice Saveta bezbednosti izražena podrška Misiji UN na Kosovu i Rezoluciji 1244 i da je Rusija predložila nacrt izjave u kojoj se traži nastavak pregovora.

Čurkin je novinarima u sedištu UN rekao da je Rusija na sednici predložila nacrt izjave u kojem se traži nastavak pregovora o statusu Kosova i da je "veliki broj zemalja iz Saveta bezbednosti izrazio podršku tom nacrtu".

U nacrtu izjave, u koji je ruska agencija Itar tass imala uvid, izražava se "privrženost očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica".

U dokumentu se, navodi Itar tass, ukazuje na "potrebu obnove dijaloga na osnovu i u skladu rezolucijom 1244" o odredjivanju budućeg statusa Kosova.

Čurkin je u izjavi novinarima ocenio da je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova "međunarodna zajednica dezorijentisana, situacija na Kosovu konfuzna, Srbija politički nestabilna, neke separatističke grupe najavljuju slične poteze, dok su neke zemlje zabrinute za svoj teritorijalni integritet".

Ruski diplomata je potvrdio da Rusija ne prihvata legalnost misije EU - EULEKS i Međunarodne upravljačke grupe, jer izlaze van okvira Rezolucije 1244.

Čurkin je ponovio ukazao da plan Martija Ahtisarija za Kosovo nema blagoslov međunarodne zajednice i da je opasan predlog da bude nametnuta primena tog plana koji nije prihvaćen u Savetu bezbednosti.

Američki ambasador u UN Zalmaj Kalilzad izjavio je da SAD u Savetu bezbednosti neće podržati stavove o Kosovu koji ne priznaju "realnost i činjenice", odnosno nezavisnost Kosova.

"Sve što ignoriše ono što se dogodilo i ne bavi se činjenicama, neće imati našu podršku. Ono što se dogodilo na Kosovu ne može se poništiti", rekao je američki ambasador novinarima posle sednice Saveta bezbednosti.

Prema tvrdnjama Halilzada, do sada je "veliki broj zemalja priznao" nezavisnost Kosova.

Američki ambasador u UN je ocenio da Srbija i Kosovo u stvari imaju "zajedničku budućnost, ali u okviru Evropske unije".

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE