• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brojni prekidi u napajanju strujom

Autori mondo.ba Autori SRNA

Snježne padavine i jak vjetar prouzrokovale su jutros prekide u napajanju električnom energijom u mnogim dijelovima RS i FBiH

Snježne padavine i jak vjetar prouzrokovale su jutros prekide u napajanju električnom energijom na pojedinim dalekovodnim pravcima u prigradskim područjima Banjaluke i Prijedora, te u dijelovima opština Čelinac, Kneževo, Kozarska Dubica, Novi Grad, Krupa na Uni i Laktaši.

Na području Banjaluke, trenutno su evidentirani kvarovi na dalekovodima ka prigradskim naseljima Subotica i Bočac, koje bi ekipe "Elektrodistribucije" Banjaluka trebalo da saniraju za nekoliko časova, saopšteno je iz "Elektrokrajine".

U saopštenju se navodi da je na području opštine Čelinac u prekidu napajanje električnom energijom na dijelu dalekovoda iz Čelinca ka Ukrini, od Savića do Šnjegotine, kao i prema dijelovima naselja Maslovare i Šiprage.

Na području opštine Kneževo, u prekidu je napajanje električnom energijom na dalekovodu za Živinice, nakon što je to područje pogodila jaka mećava, dok su na području Prijedora, van pogona rasklopnica Tomašica, odnosno bez napajanja je dalekovod Busnovi - Tomašica.

U opštini Kozarska Dubica u prekidu je napajanje na dijelu dalekovoda Rakovica - Moštanica, a na području "Elektrodistribucije" Novi Grad, u prekidu je napajanje naselja Rudice i Rujiška, kao i na dalekovodu za Dubovik u opštini Krupa na Uni.

Na području Laktaša, van pogona je rasklopnica Slatina, odnosno bez napajanja je dalekovod za Ćetojeviće.

Sve ekipe "Elektrokrajine" će po potrebi do kasnih večernjih časova raditi na otklanjanju kvarova na distributivnoj mreži i postrojenjima, dodaje se u saopštenju.

Zbog nevremena na području opštine Srebrenica bez električne energije danas su ostala sela Skenderovići, Brezovice, Osatica, Klotjevac, Urisići, Ljeskovik, Ratkovići i Brežani, potvrdili su za Anadoliju iz Civilne zaštite Srebrenica.



Snabdijevanje ostalih dijelova opštine električnom energijom je otežano i često dolazi do prekida u napajanju.

"Radnici Elektrodistribucije Srebrenica su na terenu i otklanjaju kvarove, ali zbog težine snijega, dolazi do učestalih kvarova", kazao je Cvijetin Maksimović iz Civilne zaštite Srebrenica. On je naglasio kako je otežano vodosnabdijevanje grada i prigradskih naselja zbog zamućenosti izvorišta i čestih nestanaka električne energije u postrojenjima koja vrše prečišćavanje vode.

Regionalni putevi na području opštine Srebrenica takođe su teško prohodni i pored činjenice da se čiste, jer snijeg visokog intenziteta onemogućava konstantno čišćenje. Lokalni i nekategorisani putevi su takođe teško prohodni, a u brdskim djelovima su neprohodni.

Prema informacijama od povjerenika CZ-a iz mjesnih zajednica, trenutno nema ugroženog stanovništva.

STOTINJAK HERCEGOVAČKIH SELA BEZ STRUJE

Stotinjak hercegovačkih sela od sinoć je bez električne energije zbog snažnog nevremena, potvrdio je Srni rukovodilac tehničkog sektora "Elektrohercegovine" Trebinje Nebojša Rikalo.

On je rekao da je najteža situacija na području Nevesinja, gdje je bez struje oko 50 sela.

Rikalo kaže da se situacija pogoršava i na području Gacka, gdje je bez električne energije oko 30 sela, a radove na sanaciji mreže otežavaju jak vjetar i snježni nanosi, koji dostižu i do dva metra.

"Nešto bolja sitacija je na podruju Bileće, gdje 11 sela nema struju zbog jake kiše praćene olunim vjetrom", rekao je Rikalo.

On ističe da je za sada najbolja situacija u Trebinju, gdje su bez struje sela na području Lastve i LJubomira, dok su u LJubinju kvarovi uglavnom sanirani.

"Sve ekipe su od ranih jutarnjih časova na terenu i ulažu velike napore na otklanjanju kvarova", rekao je Rikalo i dodao da prognoze nisu optimistične, posebno na podruju gatačke opštine.

On kaže da je sanacija kvarova posebno otežana na područjima koja su teško pristupačna zbog velikih slježnih nanosa.

VEĆINA SELA OKO FOČE BEZ STRUJE

Fočanski električari ulažu velike napore da osposobe dalekovode koji su popucali pod težinom snijega, zbog čega je većina sela na području opštine Foča bez struje.

Vlažan i težak snijeg kida elektrovodove i lomi drveće, koje pada po žicama.

Električari pokušavaju sanirati kvarove, ali kažu da, kako jedan otklone, drugi se pojavi, a i dijelovi grada povremeno su bez napona.

Još od jutros bez struje su Miljevina, Tjentište, Zavait, Meštrevac i Čelebići, a tokom dana snijeg je prekinuo napajanje strujom Jošanice, Prevraća i Slatine, kao i naselja Brod na Drini.

Električari kažu da im snijeg koji konstantno pada otežava pristup dalekovodima, ali se nadaju da bi u toku dana mogli sanirati većinu kvarova.

Visina snijega u planinskim predjelima opštine Foča iznosi od 60 do 90 centimetara.

SOKOLAC: BEZ STRUJE 53 SELA

Zbog snježnih padavina na području opštine Sokolac i dalje u 53 sela nema električne energije, rekao je Srni večeras upravnik sokolačke Radne jedinice "Elektrodistibucije Pale" Ljubomir Vasković.

Prema njegovim riječima, struje nema na dalekovodima Kaljina, Sokolovići, Novo Selo, Unis i Žljebovi.

On je napomenuo da od večeras nema struje na izvorištu Vrelo Bioštice koje grad snabdijeva vodom, a ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Uzrok kvarova je mokar snijeg koji se lijepi za užad, te drveće koje se pod teretom snijega naslanja na elektro-mrežu.

FBiH: BEZ STRUJE VIŠE HILJADA POTROŠAČA

U Federaciji BiH više hiljada potrošača električne energije ostalo je bez napajanja zbog nevremena

Iz Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" iz Sarajeva saopšteno je da je bez električne energije 1.760 kupaca u zeničkoj Mjesnoj zajednici Nemila, a 580 u opštini Novi Travnik.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona bez snabdijevanja električnom energijom je kompletno trafopodručje Podveležja i dio Ruišta u Mostaru.

Na području opštine Konjic zbog kvara na 10-kilovoltnom dalekovodu bez snabdijevanja električnom energijom je kompletno područje Glavatičeva, Bjelimića i Grušće, te naselja na izlazu iz Konjica prema Sarajevu.

Bez snabdijevanja električnom energijom su sarajevska naselja Rakovica, Rakovička cesta, Ušivak (Miševići), Neboćaj, Donja Vogošća, Čevljanovići i Malešići.

U opštini Kladanj u kvaru je kompletan 10-kilovoltni dalekovod Kladanj - Tuholj.

Sve raspoložive elektromonterske ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE