• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imamo 10 miliona litara mlijeka viška

Autor mondo.rs

U BiH mljekarama trenutno ima oko 10 miliona litara mlijeka viška, saopšteno je danas na sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Spoljotrgovinske komore BiH.

Grupacija procjenjuje da su mljekare u BiH od domaćih proizvođača mlijeka u toku 2014. godine otkupile nešto manje od 225 miliona litara mlijeka, što je povećanje za 20 miliona litara, ili oko 9,2 odsto u odnosu na 2013. godinu, prenosi portal Indikator.ba.

Za približno jednak procenat u toku 2014. godine rasla je i količina prerade u domaćim mljekarama u odnosu na prerađenu količinu mlijeka prethodne godine.

Procjenjuje se da trenutno u mljekarama u BiH ima oko 10 miliona litara mleka koje predstavlja višak u zalihama, a za koje one nemaju rješenje.

Dodatni problem predstavlja činjenica da od jula 2013. godine mlekare iz BiH ne mogu da izvoze svoje proizvode na tržište Hrvatske, na kom su ranije plasirale godišnje više od 40 miliona litara mleka.

U BiH strahuju da će razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, na kojem se intenzivno radi dugi niz godina, biti ugrožen, jer se očekuje da proizvodnja mlijeka i dalje raste, ali da ona neće u celosti biti otkupljena, što će kod proizvođača izazvati pad interesovanja za tu djelatnost.

Grupacija je nadležnim institucijama uputila zahtjev za pokretanje zaustavljene aktivnosti na približavanju i implementaciji EU standarda i obezbjeđenje dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržišta zemalja EU.

Pored toga, traženo je iznalaženje sistemskih i trajnih rješenja kod pojave tržišnih viškova mlijeka, zatim izrada jasne i koncizne strategije razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje sa akcentom na razvoj proizvodnje mlijeka, kao i razvoj sistemskih mjera i aktivnosti na pomoći razvoju mljekarske industrije u BiH, navodi portal Indikator.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE