• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beganović: Prijete mi iz cijele BiH

Autor mondo.ba

Rijaset Islamske zajednice u BiH donio je konačnu odluku o razrješenju Selvedina Beganovića sa dužnosti imama džemata Trnovi kod Velike Kladuše nakon što se nekoliko puta našao na meti vehabija.

Beganović, koji je u kratkom periodu četiri puta napadnut i teško povrijeđen, kazao je da je Rijaset Islamske zajednice donio tu odluku juče u kasnim poslijepodnevnim časovima i da za sada zna samo da se ne vraća na posao u Veliku Kladušu.

"Po toj odluci, svoj mandat i status treba da predam na raspolaganje Islamskoj zajednici. U Veliku Kladušu ću otići samo da uzmem platu, regres za godišnji odmor i otpremninu. Papire Islamske zajednice treba da predam u Rijaset. Islamska zajednica će odlučiti hoće li me zaposliti, gdje i na koji način", kaže Beganović, piše banjalučki "Glas Srpske".

Dodaje da mu se odluka Islamske zajednice ne sviđa, ali da će je ispoštovati. Beganović smatra da njegovo premještanje u drugi džemat u bilo kojem dijelu BiH nije rješenje kada je riječ o njegovoj i bezbjednosti njegove porodice, jer vehabije svuda znaju za njega.

Borba za istinu

Selvedin Beganović kaže da je jedan od rijetkih imama koji je javno prenosio stavove Islamske zajednice i reisa Huseina Kavazovića u vezi sa djelovanjem vehabijskog pokreta. "Postoji grupa koja kvari ugled čitavom islamskom svijetu i to treba kritikovati. Najglasniji su oni koji nisu u pravu, a glas istine se pod pritiscima stišava", kaže Beganović.

 "Napadi će biti nastavljeni bilo gdje u BiH. Prijete mi iz cijele BiH, ne samo iz Velike Kladuše. Prijetnje stižu iz Konjica, Travnika, Tuzle, Turbeta, gdje god ih ima. Oni znaju moje kretanje i prijetnje ne prestaju. Zbog svega što se desilo povrijeđen sam i zato razmišljam o povlačenju iz službe. Svega mi je preko glave2, kaže Beganović.

Ističe da je ponižen stavom policije da napad u Visokom, u kojem je nedavno povrijeđen njegov maloljetni sin, bude okarakterisan kao samopovređivanje.

"Ustanovljeno je da je dijete pod psihičkim pritiskom zbog svega onoga što je proživjelo. On me je četiri puta krvavog unosio u kuću. Sada kažu da je napad na njega bilo samopovređivanje. To je rezultat policijskog istraživanja i moje saradnje sa kantonalnim inspektorima", kaže ogorčeni Beganović.

Njegov sin je povrijeđen prije nekoliko dana u Poriječanima kod Visokog gdje Beganović s porodicom provodi godišnji odmor. Prije toga Beganović je u Trnovima fizički napadnut četiri puta, a policija još nije otkrila napadače koji su koristili i noževe.

On je prije tih napada kritikovao vehabijskog vođu Huseina Bilala Bosnića, koji je u mjestu Bosanska Bojna kod Velike Kladuše započeo gradnju vehabijskog centra otkupljujući zemljište Srba. Bosnića je javno kritikovao i zbog vrbovanja i slanja mladića na sirijsko ratište, gdje se priključuju terorističkoj organizaciji Islamska država.

Bosnić je uhapšen prije nekoliko mjeseci i u toku mu je suđenje zbog vrbovanja vehabija za terorističke aktivnosti i slanja džihadista na strana ratišta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE