• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li BiH izbjeći "sivu listu"?

Autor SRNA

Za raspravu o zahtjevu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH nije bilo zainteresovanih poslanika u Predstavničkom domu.

 Hoće li BiH izbjeći "sivu listu"? Izvor: Samir Cacan, MONDO

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Usvajanjem predložene izmjene prije sredine aprila bio bi ispunjen jedan od zahtjeva Manivala (Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnost) u vezi sa sprečavanjem finansiranja terorizma i izbjegnuto stavljanje BiH na takozvanu sivu listu nekooperativnih zemalja.

Izmjenom Krivičnog zakona BiH za finansiranje terorističkih organizacija i pojedinačnih terorista propisana je kazna zatvora od najmanje tri godine.

Identičnu izmjenu Krivičnog zakona 5. marta usvojio je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na zahtjev Kluba srpskih delegata.

Novo zasjedanje Manival komiteta zakazano je za 13. april.

U raspravi o prijedlogu za izbor predstavnika Predstavničkog doma u zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH nekoliko poslanika izrazilo je stav da nije ispoštovana ravnopravnost polova, te odredbe poslovnika o entitetskoj zastupljenosti u komisijama.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da se u najvećoj mogućoj mjeri pri predlaganju sastava zajedničkih komisija vodilo računa o entitetskoj zastupljenosti, zastupljenosti žena i svim drugim pravilima koja je potrebno ispoštovati prilikom sastavljanja ovih komisija, ali da to nije bilo u potpunosti moguće uraditi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE