• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić sa Rinkevičsom o SSP-u

Autor SRNA

Ministar inostranih poslova Letonije Edgar Rinkevičs iskazao je očekivanje da će uskoro biti donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU.

Rinkevičs je tokom susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem rekao da boravi u zvaničnoj posjeti BiH u kontekstu predsjedavanja Letonije EU u prvoj polovini ove godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Posjeta se realizuje uoči održavanja sjednice Savjeta za spoljne poslove EU, planirane za 16. mart, na kojoj će visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini informisati ministre inostranih poslova zemalja članica EU o aktivnostima koje su preduzele institucije BiH u vezi sa usvajanjem izjave o posvećenosti evropskom putu.

Rinkevičs je čestitao Predsjedništvu BiH za ulogu koju je imalo u ovom procesu i ponudio ekspertsku pomoć Letonije BiH u ispunjavanju uslova na putu ka EU.

Ivanić je iskazao zahvalnost EU za angažman i napore radi deblokiranja procesa integracija BiH za sticanje kandidatskog statusa i članstva u EU.

"Nova inicijativa EU i usvajanje izjave kojom je potvrđena opredijeljenost BiH za provođenje, prvenstveno konkretnih socijalnih, ekonomskih i političkih reformi, znači pozitivan iskorak za BiH", naglasio je Ivanić.

On je iskazao nadu da će Savjet EU donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon toga će Savjet ministara BiH u saradnji sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH, te u konsultaciji sa EU, utvrditi inicijalni program reformi, te pristupiti njihovom provođenju da bi se stvorile pretpostavke za podnošenje aplikacije za članstvo u EU, ističe se u saopštenju.

Ivanić je informisao Rinkevičsa o trenutnoj političkoj situaciji, te dinamici formiranja vlasti u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE