• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Nemci obeležili godišnjicu ubistva Đinđića

U nemačkoj fondaciji ''Fridrih Ebert'' u Berlinu održan skup povodom pete godišnjice od ubistva nekadašnjeg srpskog premijera.

 I Nemci obeležili godišnjicu ubistva Đinđića Izvor: MONDO

Zoran Đinđić je u svakoj fazi svog političkog delovanja definisao evropsku orijentaciju Srbije, izjavio je nemački državni ministar Gernot Erler na skupu u nemačkoj fondaciji ''Fridrih Ebert'' povodom pete godišnjice od ubistva nekadašnjeg srpskog premijera.

''Mi znamo da većina građana Srbije podržava evropske integracije. Bilo bi poželjno da na budućim izborima svi građani shvate koji političari mogu i hoće da u praksi ostvare taj kurs približvanja Srbije Evropi'', rekao je Erler.

On je dodao da bi, možda, podsećanje na nasleđe i razmišljanja Zorana Đinđića moglo pomoći građanima Srbije da se bolje orijentišu i istakao da Đinđića njegovi nemački prijatelji neće nikada zaboraviti, preneli su nemački mediji.

Naglasivši da je Đinđićeva politička vizija bila da reformisana i demokratizovana Srbija postane deo Evropske unije, političarka Demokratske stranke Gordana Čomić je rekla da ta stranka i dalje ima za najvažniji cilj da ostvari ideju svog dugogodišnjeg lidera.

''Zoran Đinđić je bio i naučnik i istraživač i hrabar politički analitičar, onoliko koliko je bio hrabar lider, i bio je, iznad svega, državnik koji je hteo da jasnu poruku podeli sa ljudima u Srbiji i ljudima u Evropi, a to je da menjamo sebe, da bismo, tako promenjeni, mogli da oblikujemo bolju budućnost za sve'', rekla je Čomićeva na skupu koji su organizovali Fondacija ''Fidrih Ebert'' i Društvo za jugoistočnu Evropu.

Jedan od autora filma o Đinđiću, novinar iz Beograda Dušan Veličkovć ocenio je da je u Srbiji upravo kulminirala kriza započeta pre pet godina, kada je Đinđić ubijen.

"Ima neke simbolike da je, evo, na petu godišnjicu od Đinđićve smrti, ta kriza možda pred nekakvim razrešenjem. Vlada je pala, izbori predstoje, mi koji smo optimisti nadamo se da će to doneti neku ozbiljniju promenu'', rekao je Veličković.

Skup je, kako navode nemački mediji, završen rečima da je neka vrsta obaveze Evrope prema demokratski orijentisanim građanima Srbije da bude ostvarena Đinđićeva politička vizija i da Srbija postane članica EU.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE