• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Savjetu ministara BiH Bevanda, Pendeš i Grubeša

Autor SRNA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Mostaru da će ministri iz HDZ-a BiH u Savjetu ministara BiH biti Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš i Josip Grubeša.

Bevanda će biti ministar finansija BiH, Pendeševa ministar odbrane, a Grubeša pravde.

Bevanda je do sada bio na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara, Pendeševa zamjenik ministra odbrane, dok je Grubeša profesor na Univerzitetu u Mostaru.

Govoreći o pozicijama zamjenika ministara u Savjetu ministara BiH, Čović je rekao da je za mjesto zamjenika ministra inostranih poslova predložio Josipa Brkić, saobraćaja i komunikacija Predraga Kožula, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Matu Franjičevića, a za zamjenika ministra bezbjednosti Miju Krešića.

Predsjednik HDZ-a BiH potvrdio je da je kandidat HDZ-a za ministra finansija Federacije BiH Jelka Miličević. U Vladi FBiH iz HDZ-a biće i ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić koji je do sada bio premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, ministar zdravlja Vjekoslav Mandić koji je ranije u jednom mandatu obavljao ovu dužnost, ministar pravde Mato Jozić iz Orašja, te prostornog uređenja Josip Martić iz Žepča.

Za ministra kulture i sporta predložena je Srpkinja iz HDZ-a BiH Zora Dujmović.

"Ponudili smo najbolje predstavnike koji će adekvatno odgovoriti na sve zadatke i izazove koji budu pred njima postavljeni", naglasio je Čović.

Na pitanje da li je od lidera SDA i DF-a Bakira Izetbegovića i Željka Komšića dobio saglasnost za ministra finansija Jelku Miličević, Čović je rekao da očekuje da će "partnerske stranke dati apsolutnu podršku za sve kandidate".

Lider HDZ BiH naglasio je da ministri u Savjetu ministara i u Vladi FBiH moraju raditi kao jedno tijelo. "Moja je želja da izvršnu vlast rasteretimo političkih pitanja", dodao je Čović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE