• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS osudio hapšenja zbog Srebrenice

Autor SRNA

Boračka organizacija RS (BORS) najoštrije je osudila jučerašnje hapšenje osam pripadnika Specijalne brigade MUP-a RS u Srbiji pod sumnjom da su 1995. počinili zločin u Kravici kod Bratunca, te zatražila da se optuženi brane sa slobode.

Od Tužilaštva Srbije, BORS je zatražio da, kada je već otvorilo ovaj slučaj, detaljno utvrdi šta se to zaista dogodilo u Kravici u julu 1995. godine, da u potpunosti rasvijetli sve činjenice, a ne da prepisuje navode iz drugih optužnica i suđenja kao što su, nažalost, već na samom početku procesa počeli raditi.

U saopštenju BORS-a se navodi da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević već izrekao presudu, tvrdnjom da je u Srebrenici 1995. godine ubijeno 8.000 ljudi, a u samoj Kravici više od 1.300.

"Iznesene tvrdnje su netačne i veoma opasne sa stanovištva utvrđivanja odgovornosti. Postavljamo pitanje tužiocu Vukčeviću - ko je utvrdio koliko je ljudi u Srebrenici 1995. godine ubijeno, koliko je poginulo, a koliko je stradalo na druge načine", pitaju u BORS-u.

Vukčević ovom tvrdnjom, navodi BORS, osporava sve do sada izvedene dokaze o tim događajima i utvrđuje svoju istinu, koja ide u prilog samo jedne strane u sukobu.

U BORS-u pitaju šta je sa procesuiranjem Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i mnogih drugih odgovornih za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, šta je sa procesuiranjem Ilije Jurišića i drugih za "Tuzlansku kolonu", šta je sa procesuiranjem odgovornih za Kravicu 1993. godine i zašto je Tužilaštvo Srbije do skora dozvoljavalo da se po Beogradu šeta najodgovorniji za ovaj zločin.

Nažalost, ističu u BORS-u, jučerašnje hapšenje je pokazalo da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine nastavlja politiku selektivne pravde i da će na osnovu Protokola o saradnji tužilaštava BiH i Srbije samo Srbija ispunjavati odredbe propisane Protokolom.

"Medije i u Republici Srpskoj i u Srbiji molimo da uhapšenima, ni u ovom, niti u drugim slučajevima, ne daju nadimke i epitete koji su više nego nedolični, niti da unapred proglašavaju krivce i osuđuju ljude jer to nije ni ljudski niti profesionalno", navodi se u saopštenju BORS-a.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE