• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo: O izborima 11. maja odlučuje UNMIK

Portparol UNMIK-a rekao je, povodom vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 11. maja, da je UNMIK jedina vlast koja odlučuje o izborima na Kosovu.

 Kosovo: O izborima 11. maja odlučuje UNMIK Izvor: MONDO

Aleksandar Ivanko je na konferenciji za novinare kazao da izbori "nisu proglašeni" na teritoriji Kosova.

"Mi ćemo povodom toga tesno sarađivati sa partnerima - Kontakt grupom i štabom u Njujorku", naveo je portparol UNMIK.

Ivanko je pozdravio izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da Rezolucija 1244 UN mora da bude poštovana u celini jer je to jedini način da se spreči pogoršanje situacije na terenu.

Prema njegovim rečima, to znači da Srbija poštuje posebne carinske zone na Kosovu i da će pomoći da UNMIK carina bude ponovo uspostavljena na punktovima na severu Kosova.

Ivanko je naveo da UNMIK očekuje da Srbija prekine podršku bilo kakvim paralelnim strukturama, kao i da Vlada Srbija pomogne da se svi srpski predstavnici iz Kosovske policijske službe vrate na posao.

Odgovarajući na pitanje da li UNMIK poštuje Rezoluciju 1244 i da li ispunjava svoje obaveze, posebno kada je u pitanju status Kosova, Ivanko je ponovio da UN nemaju stav povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti i da je na pojedinim državama da odluče o tome.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljašani ponovo je pozvao pripadnike te službe srpske nacionalnosti da se vrate na radna mesta, dodavši da postoje pojedini policajci iz regiona Prištine i Gnjilana koji su to već učinili.

Eljšani nije želeo da komentariše izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Zenona Pajazitija da je bezbednosno stanje na Kosovu dobro, ali da je sloboda kretanja ugrožena u sredinama gde žive Srbi.

On je samo kazao da je slobode kretanja ima na celoj teritoriji Kosova i ocenio da je sitacija "daleko od idealnog stanja", naročito nakon poroglašenja nezavisnosti kada su se pojačale tenzije.

Portparol UNMIK-a Metilde Heneke je, odgovarajući na pitanje oko funkcionisanja železnice na Kosovu, rekla da se još vode razgovori i da postoje nerešena pitanja.

"Jos nema dogovora UNMIK-a i srpskih Železnica. Srpska strana želi da bude nadležna za železnice na Kosovu, a UNMIK to osporava", kazala je ona.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE