Izabran Savjet ministara Video

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Izabran Savjet ministara (Video)

Autori mondo.ba Autori Agencije
Autori mondo.ba Autori Agencije

Više od pet mjeseci nakon opštih izbora Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Savjeta ministara.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje ministara, zamjenika ministara i dvojice zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Za imenovanje je glasalo 26 poslanika, sedam poslanika SBB-a i SDP-a je bilo protiv, a poslanik HDZ-a 1990 Diana Zelenika bila je uzdržana.

Nako glasanja, ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Predsjedavajući novog Savjeta ministara BiH je Denis Zvizdić (SDA), a njegovi zamjenici ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS).

Prvi put do sada u Savjetu ministara BiH dvije ministarske pozicije pripale su ženama - Marini Pendeš (HDZ BiH), koja je izabrana za ministra odbrane i Semihe Borovac (SDA) koja će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Na čelu Ministarstva inostarnih poslova u naredne četiri godine biće Igor Crnadak (PDP), Ministarstva pravde Josip Grubeša (HDZ BiH), Ministarstva bezbjednosti Dragan Mektić (SDS), Ministarstva civilnih poslova Adil Osmanović (SDA) i Ministarstva komunikacija i transporta Slavko Matanović (DF).

Za zamjenika ministra inostranih poslova imenovan je Josip Brkić (HDZ BiH), a zamjenika ministra finansija i trezora Mirsad Žuga (SDA), dok su za zamjenike ministra odbrane imenovani Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF).

Zamjenik ministra civilnih poslova je Đorđe Miličević (NDP), zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović (SDS), pravde Nezir Pivić (SDA), zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević (HDZ BiH), bezbjednosti Mijo Krešić (HDZ BiH) i zamjenik ministra komunikacija i transporta Saša Dalipagić (HDZ BiH).

...
Izvor: YouTube

Zvizdić: Ekonomija prvi zadatak

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da će prvi zadatak Savjeta ministara biti izrada socio-ekonomske reformske agende i prateće aktivnosti kao što su program rada, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i početak rada na definisanju efikasnijeg mehanizma koordinacije.

Zvizdić je izjavio da će prvih 100 dana rada Savjeta ministara u novom sazivu biti vezano za utvrđivanje programa njegovog rada i realizaciju svih programskih ciljeva i aktivnosti koje je naveo u ekspozeu, odnosno iniciranje tih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, među prioritetima je izrada prijedloga budžeta institucija BiH koji će u brzoj i dinamičnoj proceduri biti upućen na usvajanje, te rad na svim aktivnostima koje spadaju u nadležnosti ministarstava koja čine Savjet ministara BiH.Zvizdić je najavio da će prva sjednica Savjeta ministara BiH u novom sazivu biti održana u narednih nekoliko dana.

On je istakao da Savjet ministara nije opterećen kritikama da je njegov sastav nezakonit zbog toga što u njemu nema nikoga iz reda "ostalih", jer sastav Savjeta ministara BiH uključuje i generalnog sekretara.

"Dok ne bude imenovan generalni sekretar, ne možemo govoriti o zaokruženom imenovanju Savjeta ministara BiH u vezi sa propisom da bi u njegov sastav trebalo da bude uključen i pripadnik iz reda `ostalih`", pojasnio je Zvizdić.

Kritike opozicije

Poslanici opozicije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputili su danas niz primjedbi na način formiranja Savjeta ministara BiH, od kojih se najveći dio odnosi na činjenicu da u predloženom sastavu Savjeta ministara nema nikoga iz reda "ostalih", na nedovoljnu zastupljenost žena, te na proces kašnjenja imenovanja Savjeta ministara BiH.

Poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da je za ovu stranku nezakonita Odluka o imenovanju ministara i njihovih zamjenika u Savjetu ministara BiH, te zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koju je prije rasprave Predstavničkom domu na usvajanje predložio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Odlukom je upućena i ružna poruka onima koji se u BiH izjašnjavaju kao "ostali", jer njihovih predstavnika nema u predloženoj Odluci.
On smatra da je formiranje ovog saziva Savjeta ministara BiH loše krenulo i zbog kašnjenja u konstituisanju.

Njegov stranački kolega Denis Bećirović smatra da ovaj sastav Savjeta ministara BiH nema jasan program šta i kako raditi.

Zaim Backović iz Bosanske patriotske stranke upitao je Zvizdića zašto nisu pročitana imena svih 10 zamjenika ministara.

On je konstatovao da je u predloženom Savjetu ministara BiH manje od 10 odsto žena, iako je zakonima predviđeno da to bude 40 odsto, na što su ukazali i ostali poslanici opozicije.

Mirsad DŽonlagić iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH najavio je da poslanici ove stranke neće podržati ovaj prijedlog sastava Savjeta ministara BiH, ali da će, ukoliko bude izabran, ubuduće biti veoma strogi kritičari.

Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 istakla je da se vladajuća koalicija pola godine bavila podjelama fotelja, a ne programima, te da su predloženi nekompetentni ministri, posebno kad je riječ o pravosuđu.

Damir Arnaut iz SBB-a rekao je da je ovo najveće kašnjenje formiranja Savjeta ministara BiH i da ništa ne ukazuje da je riječ o programskoj koaliciji nego matematičkoj.

Komentari 1

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Svaka cast. Bas ste efikasni

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader