• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CeSID: Izrazito neizvesni izbori

Marko Blagojević (CeSID) ocenio je da će izbori u Srbiji biti "izrazito neizvesni" i da se mogu porediti sa nedavnim predsedničkim izborima.

 CeSID: Izrazito neizvesni izbori Izvor: MONDO

Stranke će se na tim izborima grupisati u četiri kolone čiji će nosioci biti SRS, DSS, DS i LDP, rekao je Blagojević On je ukazao da je za svaku od tih stranaka stožera važno da okupe što je moguće više partija oko sebe, jer i jako mali broj glasova može da presudi.

Blagojević je ocenio da je udruživanje stranaka jedini način da se spreči rasipanje glasova koje bi moglo da se pokaže kritičnim u situaciji u kojoj je izuzetno neizvestan ishod izbora.

On je ukazao i da su se stvari promenile u odnosu na prethodne parlamentarne izbore koji su održani pre nešto više od godinu dana, tako da je sada daleko manje izvesna postizborna saradnja DS i DSS, a to je ono što čini ove izbore neuporedivo neizvesnijim.

Na prethodnim izborima znalo se da takozvani demokratski blok ulazi sa prednošću ispred radikala, ali se tada, pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, temeljio na politici ka EU i na evropskim vrednostima, rekao je Blagojević.

On je istakao i da treba težiti pravljenju prirodnih koalicija stranaka koje imaju slične ili jednake političke orijentacije, makar po osnovu onoga što se smatra da će u tim izborima predstavljati ključna pitanja.

Blagojević je naveo da će DS voditi kampanju u kojoj će ključno pitanje biti EU i put Srbije ka Evropskoj uniji i da onda potpuno ima smisla da ta partija pravi koaliciju sa onim partijama koje imaju sličnu ili istu političku orijentaciju, makar po pitanju EU.

On, međutim, smatra da će teza DS u ovoj kampanji biti ne samo EU već i Kosovo, što će donekle vezati ruke toj stranci u pravljenju koalicije, jer takva koalicija onda ne bi bila "isplativa" za LDP.

Blagojević procenjuje da bi za tu stranu političkog spektra u Srbiji bilo bolje i logično da se nastupi u dve kolone - u jednoj koloni DS sa sebi srodnim strankama, a u drugoj bi bila LDP sa sebi srodnim partijama.
Prema njegovim rečima, DSS će se u ovoj kampanji baviti, pre svega, pitanjem Kosova i Metohije, kao i odnosom prema jednostranom proglašenju nezavisnosti i prema međunarodnoj zajednici.

Na čelu trećeg opredeljenja biće SRS koja će kao glavnu temu imati unapređenje životnog standarda, borbu protiv kriminala i korupcije, borbu protiv siromaštva, jer je to ono što je SRS do sada činilo najpopularnijom partijom u Srbiji.

Blagojević je ocenio da bi manje stranke kao što su SPO ili PSS mogle da budu jako korisne nekoj koaliciji. On je podsetio da je PSS na prethodnim predsedničkim izborima osvojila par desetina hiljada glasova, dok SPO u svakom trenutku može da okupi ne manje od 100.000 glasova.

"Da bi se prešao cenzus, pretpostavka je da će biti potreban jako visok broj glasova zato što se očekuje jako visok odziv, i što je veći odziv to je viši taj cenzus u broju glasova. "Svaka stranka koja nije sigurna može da prebaci 220-230 hiljada glasova prosto mora da traži neko udomljenje u nekoj od koalicija," istakao je Blagojević.

Stranke će doneti odluku o tome i kakvu će kampanju da vode, ali onog trenutka kada jedna od partija krene u negativnu kampanju, to će da proizvede svojevrsni domino efekat, smatra Blagojević.

On ne može da isključi mogućnost da će kampanja biti negativna, s obzirom na to u kojoj meri su emocije uzburkane, ali navodi da bi lideri partija trebalo da se vode iskustvom iz prethodnih izbora, kada su pozitivne kampanje doprinele izrazito velikom odzivu birača.

"Karakteristika pozitivnih kampanja je ta da se u njima političke partije i kandidati bave svojim biračima i njihovim prioritetima što daje jedan ozbiljan motivacioni efekat, dok se u negativnim kampanjama partije i kandidati umesto biračima bave jedni drugima i one su u principu demotivacione", kazao je Blagojević.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE