• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve manje lekova na centralnom Kosovu

U zdravstvene ustanove na centralnom Kosovu ni u četvrtak nisu stigli lekovi i sanitetski materijal, a situacija je postala alarmantna.

 Sve manje lekova na centralnom Kosovu Izvor: MONDO

Direktor KBC Priština sa privremenim sedištem u Gračanici Stojan Sekulić izjavio je da zbog nedostatka lekova u ovu ustanovu primaju samo hitne slučajeve.

"Ne znam još koliko dugo ćemo imati lekove, primamo samo hitne slučajeve iz kardiologije, neuropsihijatrije, hirurgije, ginekologije i pedijatrije. Koliko će ti lekovi potrajati zavisi od broja hitnih slučajeva", rekao je on.

Sekulić je istakao da se hronični bolesnici upućuju na kućno lečenje ili se šalju u druge zdravstvene institucije, kako u Kosovsku Mitrovicu, tako i u centralnu Srbiju.

On je dodao da su, sve do uništenja administrativnog prelaza Jarinje, isporuke sanitetskog materijala i lekova namenjenih za lečenje Srba sa centralnog Kosova stizale su redovno i bez zadržavanja, ali da je sad u pitanju politički problem.

"Oni traže priznavanje lažne države Kosovo, a mi koji smo zaposleni u KBC-u nećemo nikada priznati samoproglašenu državu Kosovo. To da nemate pravo na lečenje predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava", izjavio je Sekulić.

Podsećajući da je o svemu obavešteno i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, on je rekao da očekuje da će se ovaj problem ubrzo rešiti i da će lekovi konačno stići do Gračanice.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je informisao članove Vlade Srbije na današnjoj sednici da je kontaktirao Svetsku zdravstvenu organizaciju i apelovao da se reši kriza nastala zbog odbijanja carinske službe u južnom delu Kosovske Mitrovice da dopusti prolaz pošiljci lekova, vrednoj oko 3,5 miliona dinara.

Iz Prištine ponavljaju da je kontingent lekova zaustavljen zbog nedostatka potrebne dokumentacije i dozvola nadležnih institucija iz Prištine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE