• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi postupak za pozadinu ubistva Đinđića

Novi postupak koji bi trebalo da otkrije pozadinu ubistva Zorana Đinđića biće pokrenut kada Vrhovni sud potvrdi presudu osuđenima za ubistvo.

 Novi postupak za pozadinu ubistva Đinđića Izvor: MONDO

"Vrlo je važno da tužilaštvo zaista želi da sva sporna pitanja koja se vezuju za atentat jednom za svagda razreši", rekao je specijalni tužilac Miljko Radisavljević u emisiji "Insajder" na Televiziji B92.

Radisavljević je dodao da je tužilaštvo spremno i da "otvori priču" o pobuni Jedinice za specijalne operacije (JSO) iz novembra 2001. godine.

Prema njegovim rečima, taj događaj je značajan zbog činjenice da je to prvi otvoreni sukob premijera Srbije i bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije, koji je bio organizator atentata: "Ja bih rekao da je to sukob bivšeg komandanta jedinice i budućeg organizatora atentata i tadašnjeg premijera, a buduće žrtve tog događaja. Samo taj podatak govori da događaj zaista zaslužuje da bude posebno tretiran."

Radisavljević je istakao da otkrivanje pozadine ubistva upravo podrazumeva sagledavanje određenih događaja koji su hronološki prethodili atentatu, a koje sa atentatom "povezuju akteri tih događaja i njihove posledice": "Mislim da se ta dešavanja s početka novembra u kojima je učestvovala JSO prosto izdvaja od svih drugih događaja koje dovodimo na neki način u vezu sa atentatom na premijera."

Govoreći o sudskom procesu za ubistvo premijera, Radisavljević je rekao da je bilo potpuno neprihvatljivo da se "usred tako važnog postupka" smeni specijalni tužilac Jovan Prijić, zamenici koji zastupaju optužnicu i predsednik sudskog Veća.

Zoran Đinđić ubijen je u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Optuženi za njegovo ubistvo su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora za organizovanje ubistva premijera, a na istu kaznu zatvora osuđen je i neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović, bivši Legijin zamenik.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE