• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski narodnjaci (još) nisu suspendovali DSS

Evropska narodna partija nije suspendovala članstvo Demokratske stranke Srbije, što ne znači da se suspenzija neće dogoditi u maju.

 Evropski narodnjaci (još) nisu suspendovali DSS Izvor: MONDO

Evropska narodna partija (EPP) nije suspendovala članstvo Demokratske stranke Srbije, izjavio je portparol EPP-a Havijer Himenez demantujući pisanje pojedinih medija da je u Briselu doneta takva odluka.

Mediji su prethodno objavili izjavu člana Evropskog parlamenta iz Francuske Alana Lamasura koji tvrdi da je DSS suspendovana kako bi se predsedniku stranke Vojislavu Koštunici uputila poruka da se vrati na evropski put.

Lamasur je objasnio da suspenzija podrazumeva da Koštunica i drugi članovi DSS-a u budućnosti neće moći da prisustvuju sastancima Evropske konzervativne grupe. On nije precizirao koliko će suspenzija potrajati.

Portparol evropskih "narodnjaka" Himenez, međutim tvrdi da na sastanku u Briselu održanom u četvrtak takva odluka nije ni mogla da bude doneta.

"U Briselu je održan samit šefova država ili vlada iz redova EPP-a i na tom sastanku nije doneta nikakva odluka … Odluke u Evropskoj narodnoj partiji donosi njen politički odbor koji se sledeći put sastaje u maju", izjavio je Himenez dodajući da nije izvesno da li će biti bilo kakve rasprave ili odluke o ovoj temi na majskom sastanku.

Tanjugovi izvori sa ovog sastanka tvrde da su nemački demohrišćani, predvođeni Doris Pak, predložili suspenziju i čak isključenje DSS-a zbog odnosa Vojislava Koštunice prema Kosovu i Metohiji i pitanju evropskih integracija.

Doris Pak je međutim, demantovala da postoji bilo kakva veza između problema Kosova i suspendovanja DSS-a u bloku partija desnog centra Evropskog parlamenta.

"Koštunica nije Srbija. Mislim da Srbija kao buduća članica EU zaslužuje bolje političare kojima je stvarno stalo do građana, do mlade generacije i budućnosti koja leži u EU", rekla je u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si (BBC) predstavnica EPP u EP.

Kao političari, izvršna vlast i parlamentarci treba da budemo strpljivi, kao stranka, međutim, moramo da vodimo računa o jedinstvu i o tome da svi članovi rade u korist istih ciljeva, rekla je Doris Pak i dodala da je "važno ne mešati te dve stvari".

Kako navodi Bi-Bi-si, Doris Pak je dala predlog da se DSS-u suspenduje status. "Gospodin Koštunica se poslednjih meseci ne ponaša kao neko ko je član naše porodice. Protivi se svakom evropskom pristupu i stalno krivi EU i evropske zemlje za sve. Čak više nije zainteresovan ni za pravu integraciju sa EU dok se istovremeno zalaže za jače veze sa Rusijom. Koštunica treba da shvati da članovi našeg bloka treba da imaju iste vrednosti i ciljeve", rekla je ona.

Na pitanje da li predstavnici u bloku stranaka desnog centra u EP smatraju da Koštunica više ne pripada prodemokratskim snagama u Srbiji, ona je rekla "da".

"On se ponaša kao nacionalista i mi smo morali da reagujemo. Ne možemo da dozvolimo da snosimo odgovornost za njegovo ponašanje, jer ono uopšte nije u okviru u kojem deluje Evropska narodna stranka. Ako ne deli naše vrednosti i stavove neka izabere neki drugi blok. Uostalom, on je to na neki način već uradio kada je podržao Tomislava Nikolića koji gura Srbiju u izolaciju, a ne u bolju budućnost", naglasila je ona.

Predstavnica EP ističe, međutim, da je odluka o suspendovanju DSS-a čisto partijsko pitanje koje ne bi trebalo mešati sa politikom koju prema Beogradu vode Evropska komisija i evropski ministri.

Evropsku narodnu partiju i Evropsku konzervativnu grupu čine konzervativne partije desnog centra iz cele Evrope.

DSS i G17 plus u okviru Evropske narodne partije imaju status posmatrača.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE