• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Izbori će pojednostaviti političku scenu

"Parlamentarni izbori odrediće put kojim će Srbija nastaviti u budućnosti, a pojednostaviće političku scenu na dva politička džina - DS i SRS"

 Ljajić: Izbori će pojednostaviti političku scenu Izvor: MONDO

Predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić rekao je da će vanredni parlamentarni izbori zakazani za 11. maj, "odrediti put kojim će Srbija nastaviti i njenu budućnost, a pojednostaviće političku scenu, tako što ćemo u perspektivi imati dva politička džina - DS i SRS".

On je u intervjuu "Novostima" naveo da su dve mogućnosti - da "pobedi demokratski proevropski blok okupljen oko DS koji bi vladao četiri godine i sigurno bi doveo Srbiju na vrata EU", a ukoliko bi se formirala "antievropska koalicija", ta vlada "maksimalno bi trajala godinu-dve dana, trošila bi devizne rezerve, ne bi bilo ni dinara stranih investicija"

"Naprosto, ta vlada bi nas odvela u izolaciju", rekao je on.

Upitan, kada govori o antievropskoj kolaciji da li misli na vladu D S S i radikala, Lajić, čija je stranka koalicioni partner DS je odgovorio: "Naravno", dodavši da je "činjenica da bi Srbija sa vladom D S S i radikala tapkala u mestu".

"Imali bismo loš poslovni ambijent u kome ne bi bilo investicija, a to sasvim dovoljno govori o tome da nam veća izolacija ne bi trebala", dodao je on.

Na pitanje koliko je realno da Tadić i Koštunica ponovo naprave dogovor o koaliciji, odgovorio je da je "u politici sve moguće, ali nema trgovine, cenjkanja, pogađanja, kompromisa sa putem Srbije ka EU".

"Čini mi se u ovom trenutku da je ta mogućnost malo verovatna, jer onda se postavlja pitanje zašto je ova vlada pala", kazao je Lajić.

"Vlada je mogla duže da opstane, a ako već nije mogla ceo mandat, mogao je da se napravi dogovor da opstane bar do septembra, da se u interesu zemlje obezbedi stabilnost, da se borimo za međunarodne pozicije u odbrani Kosova, da se smanji broj zemalja koje će priznati nezavisnost, da se spreči ulazak KiM u međunarodne institucije, da na unutrašnjem planu konsolidujemo demokratske institucije, a na ekonomskom planu privučemo strane investicije... Izbori su svakako raspisani u nevreme", rekao je on.

Na novinarsku konstataciju da je Koštunica optužio Tadića da je vlada pala zbog toga što je DS hteo u Evropu bez Kosova, Ljajić je rekao da "ta optužba pada u vodu".

"Tadić je sam ponudio tekst rezolucije u kojoj će se jasno reći da Srbija neće u EU bez Kosova, ali Koštunica i radikali to nisu prihvatili".

"Tadić je tražio da se ne zaustavlja proces približavanja EU sa uslovima za koje unapred znate da će stići negativan odgovor od EU. Naš stav je bio da moramo da nastavimo pregovore sa EU oko pridruživanja, da sprovodimo razne sporazume i dogovore sa EU od kojih ćemo imamo koristi. Jer, Srbija neće u EU zato što je voli, već iz svog interesa", kazao je Ljajić.

"Ako je Srbija u Evropi imate daleko veću šansu da Kosovo ostane u Srbiji. Ne može niko iz EU da natera nekog u Srbiji da prizna nezavisnost KiM. Samo ako ste na terenu možete da utičete na promenu rezultata".

"Ovo je drugo poluvreme, ali samo ako igramo utakmicu imamo šansu da promenimo taj nepovoljan rezultat iz prvog poluvremena. Nećemo ništa postići ako smo na tribinama i zviždimo protivniku", dodao je Ljajić.

Za knjigu bivše glavne haške tužiteljke Karle del Ponte koja bi uskoro trebalo da izađe iz štampe, rekao je da je to "skandal".

"To je stav svih u međunarodnoj zajednici. Tom knjigom će biti naneta veća šteta Tribunalu, nego Srbiji".

Upitan hoćemo li saznati ko štiti Ratka Mladića i ostale haške optuženike, rekao je: "Ne znam šta će ona napisati, ali ne očekujem ništa spektakularno, osim detalja iz razgovora koje je vodila sa zvaničnicima u Beogradu".

"Već se objavljuju delovi razgovora sa Đinđićem i Koštunicom, ali tu nema ništa epohalno", kazao je on i dodao da "apsolutno nema razloga" da strahuje od te knjige.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE