• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Negativno revizorsko mišljenje "Putevima Srpske"

Autor SRNA

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišljenje za finansijski izvještaj Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" za 2013. godinu.

Razlog je što se njime ne prikazuje istinito i objektivno finansijsko stanje imovine i obaveza, niti tokovi gotovine i promjene u kapitalu.

Glavni revizor Duško Šnjegota istakao je da su u izvještaju o tokovima gotovine netačno iskazani prilivi od kupaca i primljenih avansa, te precijenjeni za 2.306.532 KM, a potcijenjeni su ostali prilivi iz poslovnih aktivnosti za 146.468 KM.

"Dugoročne i kratkoročne obaveze iskazane su u 2013. godini u ukupnom iznosu od 265.983.740 KM, a gubitak je bio oko 7,5 miliona KM", rekao je Šnjegota, predstavljajući izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o reviziji finansijskog izvještaja Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" za 2013. godinu.

On je naglasio da je sporna izvršena procjena stalne imovine "Puteva Republike Srpske", ali i da su obaveze za zatezne kamate iskazane u manjem iznosu za 320.830 KM, te da su pasivna vremenska razgraničenja precijenjena za 1.070.830 KM.

Šnjegota je naveo da su plate za decembar 2013. godine za sve zaposlene uvećane za 14 odsto ili u iznosu od 16.256 KM, što je u suprotnosti sa pravilnikom o radu preduzeća.

On je napomenuo da su uočene i brojne pogrešne klasifikacije prihoda, ali i da su "Putevi Republike Srpske" izvršili ulaganja sredstva u dionice koje nisu u njihovoj nadležnosti.

"Prekršen je i Zakon o javnim nabavkama, i to kod nabavke kafe i napitaka u iznosu od 38.000 KM za bife u vlastitim prostorijama, automobila procijenjene vrijednosti nabavke 140.000 KM i usluga održavanja magistralnih i regionalnih puteva u iznosu od 1.768.030 KM", kaže Šnjegota.

On je istakao da prilivi od premija, subvencija i dotacija u prezentovanom bilansu nisu prikazani, iako je njihova vrijednost prema nalazima revizije 2.087.962 KM.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem izvještaja Komisije za koncesije Republike Srpske za 2014. godinu

Poslanici će razmatrati i izvještaj o realizaciji Programa potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije za 2014. godinu.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE