• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Organizacijom izbora na Kosovu Srbija krši Rezoluciju?

Oliver Ivanović upozorio da organizovanjem lokalnih izbora u Pokrajini postoji opasnost da Srbija bude optužena da krši Rezoluciju 1244.

 Organizacijom izbora na Kosovu Srbija krši Rezoluciju? Izvor: MONDO

Lider Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da Srbi treba da izaberu lidere na Kosovu, ali da organizovanjem lokalnih izbora 11. maja u Pokrajini postoji opasnost da Srbija bude optužena da krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ivanović je rekao da je "nesumnjiva potreba da Srbi izaberu svoje lidere, jer su predstavnici Srba na lokalnom nivou ljudi koji su izabrani na izborima 2002. godine i da je krajnje vreme da ih posle šest godina neko zameni".

"Istovremeno, izbor lokalnih predstavnika u skupštinama opština nosi određenu opasnost, jer do sada Srbija nije organizovala te izbore vodeći se Rezolucijom 1244 koja isključuje mogućnost Srbije da lokalne izbore organizuje na Kosovu", kazao je on.

Lider Srpske liste je dodao da treba izabrati manju štetu, jer u slučaju da Srbija otvoreno počne pripreme za organizaciju izbora može uslediti reakcija UN na Kosovu, ali i u Njujorku.

"Bojim se da će oni koji zagovaraju kosovsku nezavisnost iskoristiti to kao motiv da dokažu kako niko ne poštuje Rezoluciju 1244, pa ni Srbi i to bi moglo podreti našu pregovaračku poziciju, a mi puno očekujemo od Generalne skupštine UN u septembru na kojoj bi se pitanje Kosova ponovo moglo otvoriti", rekao je Ivanović.

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kljakić ocenio je da sprovođenje parlamentarnih i lokalnih izbora 11. maja u Pokrajini ne bi bilo kršenje Rezolucije 1244 UN.

"Šta će biti 11. maja trenutno nije jasno, ali smatramo da je Rezolucija 1244 UN pravni okvir na osnovu kog ovi izbori ne samo da mogu, nego i moraju biti organizovani", rekao je Kljakić.

Predstavnici UNMIK saopštili su da su oni nadležni za izbore na Kosovu, a da će odluku o izborima 11. maja doneti nakon konsultacija sa funkcionerima UN u Njujorku i predstavnicima Kontakt grupe.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE