• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel poslodavcima da zaštite radnike od vrućina

Autor SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović apelovao je da svi poslodavci, zbog višednevne izuzetno visoke temperature vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i zaštite zdravlje radnika.

Savanović apeluje da poslodavci posebno radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima, i napominje da je za rad u zatvorenim prostorijama neophodno obezbijediti rashlađivanje prostorija da bi se zaštitilo zdravlje radnika.

"Nesporno je da učestale vrućine, koje su posljednjih nekoliko dana registrovane na području Republike Srpske, utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže su izloženi suncu, zbog čega pada koncentracija u radu i postoji mogućnost povređivanja", navedeno je u apelu.

Savanović podsjeća da u zakonodavstvu Srpske nisu propisani minimalni zahtjevi kada je riječ o uslovima rada na otvorenom u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima kao što je velika vrućina, kao ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebalo da obustave radove, ali da to definiše međunarodni standard ISO 7243, čija je jedna od mjera izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana.

"Apelujem da i poslodavci primijene ovaj standard i izvrše preraspodjelu radnog vremena, te da

 radnici ne budu na otvorenom u najtoplijem dijelu dana", naglasio je Savanović.

On je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci pokazati razumijevanje i solidarnost sa zaposlenima, te na taj način zaštititi zdravlje svojih radnika.

Savez sindikata Republike Srpske uputio je danas apel ministru rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenku Savanoviću i predsjedniku Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutinu Škrebiću da učine sve što je u njihovoj nadležnosti i pozovu poslodavce da u najtoplijem dijelu dana obustave rad na otvorenom.

Iz Sindikata apeluju da se radnicima koji rade u zatvorenom prostoru omogući rad u rashlađenim prostorijama, odnosno obezbijede podnošljiviji uslovi za rad.

"Svaki izgubljeni sat radnici Republike Srpske će nadoknaditi, ali izgubljeno zdravlje, a da ne govorimo o životima radnika, niko ne može vratiti", ističu iz Savez sindikata i dodaju da je zaštita na radu obaveza poslodavaca koja se u potpunosti mora ispoštovati.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE