• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija zavisi od izbora i stabilnosti nove vlade

Reforme i pridruživanje Srbije EU zavisi od rezultata izbora i političke stabilnosti, ocenjeno je u diskusiji "EU i Srbija: izazovi i perspektive".

 Srbija zavisi od izbora i stabilnosti nove vlade Izvor: MONDO

Funkcioner Pakta za stabilnost Goran Svilanović je ocenio da su parlamentarni izbori raspisani sa namerom "da se vlast preda SRS", kao i da dve stvari mogu uticati da se to ne ostvari - ako koalicija DS-a sa G17 plus i SDP-om Rasima Ljajića osvoji za jedan glas više od radikala i da LDP osvoji bar jedan glas više od SPS-a.

Svilanović je rekao da je sada teško oceniti da li će koalicija oko Demokratske stranke osvojiti više glasova od SRS i dodao da Srbija "zavisi od odluke na izborima, stabilnosti buduće vlade Srbije i od toga da li će se reformama i ekonomskom razvoju posvetiti više pažnje".

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević izjavio je da su predstojeći izbori najvažniji u Srbiji od 2000. godine i da će predstavljati prekretnicu i izbor između evropskog i antievropskog puta. Prema rečima Kovačevića, građanima bi u predizbornoj kampanji trebalo da budu predočeni rizici odlaganja puta ka EU, odnosno prednosti i dobici od ubrzanja tog procesa.

Kovačević je upozorio da tužbe protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i slični postupci vode Srbiju u izolaciju i ukazao da Srbija trenutno ima mnogo više koristi od ekonomskog partnerstva sa EU, nego sa Rusijom: "Jedino strah od izolacije može biti delotvoran u sudaru sa opravdanim viškom emocija izazvanim nezavisnošću Kosova uz podršku EU i SAD, kojim protivnici evropskih integracija tako uspešno manipulišu."

Ocenivši da postoji i puno razloga za nezadovoljstvo zbog odnosa EU prema Srbiji, on je kritikovao EU zbog insistiranja na harmonizaciji odnosa Srbije sa Crnom Gorom na kojem su izgubljene godine, pauziranja pregovora, kao i po pitanju krize zbog Kosova.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da pregovori sa EU tehnički i dalje traju, ali da je za njihov nastavak i dalju budućnost odgovorna politička i administrativna elita u Srbiji. "Dobro je da postoji dvotrećinski konsenzus građana o pridruživanju EU, ali je važno da su saglasni i oni koji vode taj proces", rekla je Miščevićeva i dodala da je harmonizacija propisa zaustavljena jer je raspušten parlament.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković rekao je da je Srbija u kritičnom trenutku i krizi u odnosima sa EU, kao i sa zemljama zapada sa kojima uopšte više nema komunikaciju. On je izrazio bojazan da bi se narednih meseci moglo desiti da dođe do pogoršanja odnosa Srbije sa susedima, jer će uslediti priznavanja nezavisnosti Kosova koja će u Srbiji biti bolno prihvaćena.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE