• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomen žrtvama albanskog nasilja na Kosovu

Povodom četvrte godišnjice martovskog nasilja na Kosmetu u nedelju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen pomen žrtvama albanskog terora

 Pomen žrtvama albanskog nasilja na Kosovu Izvor: MONDO

Parastos je, u nedelji Pravoslavlja, posle Svete Arhijerejske liturgije služio episkop hvostanski Atanasije Rakita i tom prilikom molitveno pomenuo nastradale u pogromu od 17. marta 2004. godine.

U svim beogradskim crkvama sutra će, posle jutarnjeg bogosluženja, biti služen pomen pobijenima u martovskom albanskom teroru, saopštila je Informativna služba SPC.

U nasilju kosovskih Albanaca od 17. do 19. marta 2004. poginulo je 19 osoba - osam Srba i 11 Albanaca.

Ranjene su i povređene 954 osobe, među kojima 143 srpske nacionalnosti i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili sa Albancima, štiteći Srbe i njihovu imovinu od napada.

Iz domova je proterano je blizu 4.000 Srba, etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, a porušeno je ili zapaljeno 935 srpskih kuća i 10 društvenih objekata (škole, domovi zdravlja, pošte).

Posebna meta Albanaca bili su duhovno nasleđe i graditeljska baština srpskog naroda, pa je srušeno, zapaljeno ili teško oštećeno 35 verskih objekata, od čega 18 spomenika kulture, među kojima su neki neprocenjive vrednosti iz 14. i 16. veka.

Oskrnavljena su tri srpska groblja, a nisu pošteđene ni grobnice Sv. Joanikija Devičkog u manastiru Devič kod Srbice i cara Dušana u manastiru Sv. Arnangela u Prizrenu.

Povod za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su oterali u smrt tri albanska dečaka iz sela Čabra kod Zubin Potoka tako što su ih psima naterali preko nabujale reke, ali je istraga UNMIK policije utvrdila da su optužbe lažne.

Albanci su, međutim, ne čekajući istragu započeli proteste u južnom delu Mitrovice i potom napali Srbe na severu grada.

Došlo je do okršaja u kojima su pale i dve prve srpske žrtve, a onda su se napadi preneli na sela i gradove širom pokrajine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE