• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovanović: Nećemo po svaku cenu u Vladu

Lider LDP izjavio u nedelju uveče da veruje da će ta stranka biti u poziciji da posle vanrednih parlamentarnih izbora uđe u novu Vladu Srbije.

 Jovanović: Nećemo po svaku cenu u Vladu Izvor: MONDO

Gostujući na televiziji B92, Čedomir Jovanović je rekao da će LDP samostalno izaći na izbore i da je "politička činjenica da postoje samo tri stranke koje mogu samostalno da nastupe na predstojećim izborima - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka i LDP".

Jovanović je rekao da vidi LDP u Vladi Srbije posle 11. maja, "ali ne po svaku cenu", kao i da bi ta stranka mogla da uđe u koaliciju sa Demokratskom strankom.

"Jasno je da tu moramo biti spremni na dogovor sa Demokratskom strankom i strankama koje će zajedno sa njom dobiti podršku građana na toj evropskoj listi kako su je nazvali", kazao je Jovanović.

On je rekao da dogovore želi da napravi "oko poslova koji će promeniti Srbiju, a ne oko onih principa oko kojih su pravljeni dogovori u prošlosti".

On je ocenio da su optužbe i rigidan stav DS prema LDP besmisleni.

"Predsednik Tadić ne može poistovećivati odnos LDP-a prema njemu sa odnosom LDP-a prema Evropi", kazao je Jovanović i dodao da je evropska politika Srbije politička vizija Zorana Đinđića.

Jovanović je rekao da se "ne slaže sa stavom Tadića da Srbija treba da uđe u EU kako bi blokirala ulazak Kosova u Uniju".

On je isključio mogućnost koalicije LDP-a sa Srpskim pokretom obnove i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

"To ne deluje kao nešto što se uklapa. To je politička matematika u kojoj nema mesta za LDP. To je koalicija koja nije potrebna ni Čanku ni Draškoviću", rekao je Jovanović.

On je dodao da za LDP nije nikakav problem da sa tim strankama sarađuje posle izbora.

Odgovarajući na pitanje da li se zalaže za ulazak Srbije u EU sa Kosovom ili bez njega, Jovanović je rekao da je "odgovor na to pitanje dao život".

"Srbija je izgubila Kosovo i to je naš strašan istorijski poraz i želeo bih da to bude poslednji", rekao je on i dodao da u toj istini ima i "nepoštovanja međunarodnog prava".

On je rekao da je i Srbija pre devedesetih godina prošlog veka kršila međunarodno pravo i da treba sebi da postavi pitanje zbog čega se sve to desilo i ko je za to odgovoran.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, Jovanović je rekao da bi priznao samo ono u čemu može da učestvuje.

"Želeo sam da u političkom smislu budemo partneri sa kosovskim Albancima i sa svetom u traženju odgovora na tako komplikovano pitanje kakvo je pitanje konačnog rešenja kosovskog pitanja, jer se to pitanje ne rešava tako što se proglasi nezavisnost", kazao je on.

Jovanović je rekao da sa kosovskim Albancima želi da se dogovori kao političar i da nakon tog dogovora kaže društvu šta je budućnost odnosa Srbije i Kosova i dva naroda, kao i da traži podršku za takvu politiku.

On je ocenio da je parola "Kosovo je Srbija" - "manipulacija nacionalnim emocijama", kao i da "nije dobro za političare u Srbiji da kroz odnos prema Kosovu iskazuju svoj patriotizam i ljubav prema zemlji".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE