• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS: Procesuirati odgovorne za ratne zločine

Autor SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić izjavio je da još niko nije odgovarao za ratne zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu i ostalih 12 zapadnokrajiških opština.

"Uprkos brojnim dokazima, izjavama svjedoka, postojanju srpske masovne grobnice u Mrkonjić Gradu, nažalost, još nema nikakvih značajnijih istraga u BiH, a kamoli presuda u vezi sa ovim zločinima", rekao je Miletić.

On je naveo da bi se u istragama preko konkretnih izvršilaca zločina moglo doći i do naredbodavaca po

 komandnoj i drugoj odgovornosti.

Miletić je rekao da je, prema saznanjima BORS-a, arhiv Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) poslije rata prenesen u Zagreb.

"Istražioci iz BiH u nekoliko navrata išli su u Hrvatsku, ali je sve zaustavljeno jer su im `uticajni ljudi` iz Hrvatske koji su učestvovali u tim ratnim operacijama zabranili dalji uvid u taj arhiv", istakao je Miletić.

On je rekao da mu nije poznato da li je ono što su istražioci iz BiH do sada uspjeli prikupiti u arhivu HVO-a dovoljno za pokretanje istraga i podizanje optužnica.

Miletić je podsjetio da je Tužilaštvo Hrvatske podiglo dvije optužnice protiv dva izvršioca za počinjena djela ratnog zločina u selu Donji Dabrac u okolini Mrkonjić Grada za ubistvo nepoznatog lica, ali su u toku postupka oba oslobođena.

"Mislim da se u konkretnom slučaju mora ići na pojedinačne optužnice, jer Mrkonjić Grad kao lokalna zajednica i Republika Srpska kao entitet ne mogu da podignu tužbu protiv Hrvatske, već to isključivo mora da uradi BiH", istakao je Miletić.

On je rekao da u BiH trenutno nema političke volje za pokretanje tužbe protiv Hrvatske za te zločine, a nije ni poznato ko bi bio obuhvaćen tim optužnicama.

Miletić smatra da je Republika Srpska mogla mnogo više da uradi u pogledu istražnih radnji i procesuiranja odgovornih za ratne zločine nad Srbima na području zapadnokrajiških opština.

On je rekao da je BORS nezadovoljan radom Instituta za nestala lica BiH, jer ni nakon 20 godina još nisu identifikovana četiri lica od ukupno 181 tijela iz masovne grobnice u Mrkonjić Gradu.

Miletić je najavio da će 15. oktobra u Doboju biti održana sjednica Predsjedništva BORS-a na kojoj će biti formiran tim koji će pratiti procesuiranje ratnih zločina nad Srbima i traženje nestalih lica iz Republike Srpske.

"Naš Tim će pratiti rad Instituta za nestala lica BiH, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, jer smo nezadovoljni ovim procesima", zaključio je Miletić.

Obilježavanje 20 godina od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština počeće večeras u Mrkonjić Gradu gdje će biti održana tribina "Dvadeset godina od stradanja Srba od hrvatske, muslimanske i NATO agresije u Mrkonjić Gradu".

U septembru i oktobru 1995. godine na najsvirepiji način u 13 zapadnokrajiških opština ubijeno je 1.644 vojnika i civila, a 120.000 Srba protjerano je sa vjekovnih ognjišta.

Za sve ubijene krajiške Srbe i za 181 srpsku žrtvu iz masovne grobnice pronađene u Mrkonjić Gradu sutra će biti služen parastos u kapeli Svetog Marka.

Potom će biti položeni vijenci na Spomen-obilježje masovne grobnice i na centralni spomenik poginulim srpskim borcima na Trgu srpske vojske, nakon čega će uslijediti obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom - Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupa na Uni.

Te opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage protjerale su oko 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE