• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Prekomerna sila; Priština: Zakonito

Zvaničnici u Beogradu smatraju da je akcija UNMIK-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici prekomerna upotreba sile, a u Prištini - da je jedino rešenje.

 Beograd: Prekomerna sila; Priština: Zakonito  Izvor: MONDO

Ministar pravde Dušan Petrović uputio je pismo specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN Joakimu Rikeru u kome je istakao da "nepotrebna grubost UNMIK policije prema radnicima pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici ne sme da bude nastavljena".

Petrović je u pismu Rikeru nalasio da je neophodno da UNMIK policija uhapšene nosioce pravosudne funkcije pusti na slobodu. On je podsetio da su radnici ušli u zgradu u kojoj je do 1999. godine bilo sedište Okružnog i Opštinskog suda u kojima su radili, a koju su dolaskom UNMIK-a morali da napuste.

Ministar je izrazio uverenje da će se nemila situacija od danas rešavati mirnim putem, ponudivši pomoć i saradnju, koju ministar i Ministarstvo pravde mogu da pruže.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovu i Metohiju Dušan Proroković ocenio je da je akcija UNMIK-a i Kfora bila "brutalna" i da je u pitanju "prekomerna upotreba sile".

Proroković je to rekao na konferenciji Demokratske stranke Srbije koja je održana u Knez Mihailovoj ulici u okviru akcije omladine te stranke "Kosovo je Srbija" kojom je povodom obeležavanje četrte godišnjice od martovskog pogroma.

On je istakao da je 17. marta 2004. organizovana akcija koja je imala za cilj čišćenje Srba sa područja centralnog Kosova i uništvanje preostale srpske kulturne baštine i dodao da su očekivali da sa predstavnicima međunarodne zajednice, četiri godine kasnije, razgovaraju o tome ko su organizatori i izvršioci tog zločina što se nije dogodilio.

"Umesto toga dobili smo brutalnu akciju protiv nenaoružanih srpskih sudija, tužilaca i sudskog osoblja, prekomernu upotrebu sile od strane UNMIK policije i Kfora. Sada je najbitnije da se stanje u Kosovskoj Mitrovici smiri", kazao je Proroković.

Dodao je da sa UNMIK-om treba da se potpiše okvirni sporazum koji bi predvideo okvir u kojem će funkcionisati i sarađivati kako se slične situacije ne bi rešavale "ad hoc". "S obzirom na obrazloženje UNMIK-a da je do jutrošnje akcije došlo zbog uzurpiranja njihove imovine očekujem da se slične mere preduzmu u svim delovima Kosova gde je od strane Albanaca i Euleks misije uzurpirana pojedina imovina UNMIK-a i drugih međunarpdnih strana", kazao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

Funkcioner DSS-a Predrag Bubalo istakao je da je akcija u sudu u Kosovskoj Mitrovici sprovedena jutros jer je neko možda hteo da na vandalski način obeleži ono što se desilo pre četiri. On je istakao da se DSS u kampanji pred vanredne parlemnetarne izbore neće baviti samo Kosovom iako je to "pitanje svih pitanja" u ovom momentu već da se mora voditi računa i o standardu građana i ekonomiji države.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu oštro je osudio nasilje Srba u severnoj Mitrovici protiv pripadnika UNMIK policije i Kfora: "Današnji akti nasilja protiv UNMIK policije i pripadnika Kfora su u celini neprihvatljivi za institucije i narod Kosova. Brutalni napad demonstranata na pripadnike snaga reda je javno dokazao da uzurpatorima Okružnog suda u Mitrovici smeta zakonitost, mir i stabilnost na Kosovu."

Predsednik Kosova je dodao da se napad kamenjem, Molotovljevim koktelima, pa čak i vatrenim oružjem na policiju i mirovne snage ne može drugačije oceniti već kao akt koji nije za dobro bilo koga na Kosovu, uključujući i pripadnike srpske zajednice: "Njih (Srbe) pozivamo da ne postanu žrtve različitih podsticaja, koje dolaze od bilo koga, već da se vrate svakodnevnom životu i angažovanju, kako bi zajedno sa svima ostalima radili za demokratsko, prosperitetno Kosovo, integrisano u široku evropsku porodicu."

Kosovski predsednik je pozdravio odlučnost UNMIK-a i Kfora i drugih međunarodnih mehanizama da se zaštiti zakonitost i red, ističući da će za to imati "našu punu podršku, kao i poštovanje naroda Kosova".

"U ovom času se nadamo da će povređeni policajci i vojnici što pre ozdraviti, dok organe reda pozivamo da odmah započnu zakonske procedure za otkrivanje istine o ovom događaju i dovođenje krivaca pred lice pravde", navodi se u izjavi Sejdiua.

Gradonačelnik albanskog dela Mitrovice Bajram Redžepi rekao je danas da su snage bezbednosti reagovale u severnom delu grada jer su iscrpeni svi drugi demokratski putevi za preuzimanje kontrole nad sudovima: "Operacija je imala za cilj uspostavljanje vladavine zakona. Oni koji su zauzeli zgradu suda prekršili su zakon i intervencija bezbednosnih snaga je bila neophodna."

Redžepi je apelovao na građane u južnom delu Mitrovice da ostanu mirni, "kako bi bezbednosne strukture mogle da se fokusiraju na sever grada gde je situacija osetljivija".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE