• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD traže da se Beograd ogradi od nasilja na Kosovu

Sjedinjene Američke Države pozvale su vlasti u Beogradu da se ograde od nasilja koje se u ponedeljak dogodilo u Kosovskoj Mitrovici.

 SAD traže da se Beograd ogradi od nasilja na Kosovu Izvor: MONDO

Sjedinjene Američke Države pozvale su vlasti u Beogradu da se ograde od nasilja u kojem je u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici u sukobima međunarodnih snaga i srpskih demonstranata, povređeno više od 100 osoba, među kojima 70 Srba.

"SAD osuđuju nasilje usmereno protiv službenika UN i pripadnika NATO nedaleko od suda u Mitrovici na Kosovu, kao i akciju demonstranata koji su tri dana ranije zauzelu sedište suda," navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta Toma Kejsija.

"Pozivamo sve zajednice na Kosovu da zadrže smirenost i pozivamo srpsku vladu da se ogradi od ovih napada i načini pozitivne korake kako bi se umanjile tenzije," naveo je Kejsi.

Sličnu poruku, tokom boravka u Moskvi, vlastima u Beogradu uputila je i državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs, koja je od srpskih zvaničnika zatražila da iskoriste svoj uticaj na kosovske Srbe kako bi prestale provokacije.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je, prethodno, kosovske Srbe da "nijednim svojim gestom ne provociraju međunarodne snage", dok je njihovim liderima poručio da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se situacija na severu Kosova smirila posle ozbiljnih sukoba u ponedeljak.

Predsednik Tadić i premijer Vojislav Koštunica osudili su akciju Kfora i UNMIK policije, upozoravajući da su međunarodne snage, suprotno odredbama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz juna 1999. godine, "upotrebile prekomernu silu" tokom akcije protiv štrajkača u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

"Osnovni cilj misije UN je da spreči svako nasilje na Kosovu i Metohiji, a ne da sprovodi nasilje i zatrašivanje nad Srbima i zbog toga upućujemo najoštriji protest," naveo je srpski premijer.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE