• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srđa Popović o Tijanićevoj tužbi

Advokat Popović tvrdi da je policija u trenutku ubistva premijera imala imena osumnjičenih jer je radila na rešavanju slučaja "Limes".

 Srđa Popović o Tijanićevoj tužbi Izvor: MONDO

Pravni zastupnik porodice Đinđić Srđa Popović izjavio je da je policija u trenutku ubistva Zorana Đinđića imala imena i fotografije osumnjičenih jer je intenzivno radila na rešavanju pokušaja atentata kod novobeogradske hale Limes.

U intervjuu za "Danas", Popović je rekao da je to razlog što je policija odmah objavila taj spisak posle atentata na Đinđića 12. marta 2003.

"Posle pokušaja atentata kod hale Limes 21. februara 2003, ostalo je nejasno da li je policija, dok je Dejan Milenković Bagzi bio u zatvoru ili kad je već pušten, uvidom u bazne stanice ustanovila veze koje su funkcionisale tog trenutka na tom području. Policijski inspektori su shvatili da je reč o atentatu i da je u to umešan zemunski klan", kazao je Popović.

Zastupnik porodice Đinđić je objasnio da je pronađen i drugi kamion koji je kupila ista osoba koja je kupila i Milenkovićev i da je policija shvatila da je trebalo da ti kamioni zajedno učestvuju u atentatu na premijera Đinđića.

"Znali su ko je Bagzi. Za to vreme, Ljubiša Buha Čume daje iskaz, van granica države, specijalnom tužiocu Jovanu Prijiću. Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) upoznata je s Buhinim svedočenjem", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Buha je detaljno svedočio o tome da je doneta odluka da se Đinđić ubije, ko je doneo odluku, da su u to umešani Milorad Ulemek Legija, Dušan Spasojević i zemunski klan.

"U noći između 11. i 12. marta 2003. tužilac Prijić stiže u Beograd s potpisanom Buhinom izjavom, koja je već mogla da se upotrebi, takva kakva je, na sudu", objasnio je Popović.

Na pitanje da li podnošenje zahteva za istragu protiv Vladimira Popovića i nepoznatih ministara iz Đinđićeve vlade predstavlja pokušaj pritiska na Vrhovni sud Srbije, jer bi uskoro trebalo da raspravlja o žalbama na osuđujuću presudu za ubistvo premijera Đinđića, Srđa Popović je rekao da misli da to ne može da ima uticaja.

Nevladine organizacije traže Tijanićevu smenu

Grupa nevladinih organizacija zatražila je u utorak od Upravnog odbora RTS da po hitnom postupku razreši generalnog direktora te kuće Aleksandra Tijanića jer je "zloupotrebio javni servis da bi promovisao odbijene argumente osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đniđića".

U saopštenju grupe nevladinih organizacija od Saveta Republičke radiodifuzne agencije zatraženo je da se RTS-u izrekne mera opomene ili upozorenja, a da se protiv Tijanića, kao odgovornog lica, pokrene odgovarajući sudski postupak.

Nevladine organizacije smatraju da objavljivanje Tijanićeve prijave protiv više osoba zbog nesprečavanja organizovanja ubistva Zorana Đinđića, u udarnim vestima na javnom servisu, predstavlja klasičnu zloupotrebu pozicije na kojoj se generalni direktor RTS nalazi.

Ističući da krivična prijava ne sme da predstavlja politički instrument pritiska, već da je ona pravno sredstvo za otkrivanje i gonjenje izvršilaca krivičnih dela, nevladine organizacije su ocenile da su Tijanićeve optužbe "puko ponavljanje reči odbrane osuđenih ubica premijera Đinđića".

Nevladine organizacije optužile su Tijanića da je zloupotrebio, na samo RTS, već i funkciju generalnog direktora na kojoj se nalazi i da zato mora da snosi odgovarajuće posledice.

Stoga polazeći od izričitih odredbi Zakona o radiodifuziji, statuta RRA i RTS-a, kao i Poslovnika Upravnog odbora RTS-a, zahtevaju od RRA i Upravnog odbora RTS da preduzmu sve zakonske mere na koje su po zakonu ovlašćeni i obavezni.

Saopštenje su između ostalih potpisali Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prva, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prva u Srbiji, Žene u crnom.

Direktor Radiotelevizije Srbije Aleksandar Tijanić uputio je 16. marta tužilaštvu za organizovani kriminal zahtev za pokretanje hitnog postupka po službenoj dužnosti protiv Vladimira Bebe Popovića, ministara iz 2003. godine, funkcionera tadašnjeg MUP-a i Državne bezbednosti.

U zahtevu koji je dostavljen medijima Tijanić navodi da je povodom petogodišnjice ubistva Đinđića na RTS-u prikazan film "Atentat, medijska pozadina" u kojem svedoci tvrde da je Popović samo nekoliko sati posle ubistva, pre bilo kakve istrage, predao potpredsedniku Upravnog odbora RTS-a kompletan spisak učesnika atentata, njihove fotografije, imena i podatke sa zahtevom da sve to odnese na RTS i objavi u informativnim emisijama.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE