• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovica Stanišić u dubokoj depresiji

Početak suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću odložen je pred Haškim tribunalom za 1. april, zato što je Stanišić bolestan.

 Jovica Stanišić u dubokoj depresiji Izvor: MONDO

Početak suđenja bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki odložen je pred Haškim tribunalom za 1. april, zato što je Stanišić bolestan i u "dubokoj depresiji".

Stanišić se ni u utorak, kao ni prethodnog dana, nije pojavio u sudnici.
Predsedavajući sudija Patrik Robinson, pozivajući se na izveštaj lekara u sudskom pritvoru dr Paulusa Falkea, rekao je da Stanisisć pati od bolesti organa za varenje poznate kao "paučitis", kamena u bubregu i osteoporoze.

"Emotivno, Stanišić je u dubokoj depresiji, leči ga psihijatar, a tretman će potrajati zato što su uzroci trajne prirode. Depresiju pogoršava njegovo fizičko stanje i obratno", rekao je sudija Robinson, citirajući izveštaj doktora Falkea.

Istovremeno, gastroenterolog koji je pregledao Stanišića utvrdio je da on nije sposoban da bude u sudnici i nije mogao da prognozira kada će optuženi biti u stanju da prisustvuje raspravi. Gastroenterolog će o svojim nalazima uskoro detaljno izvestiti sudije, kazao je predsedavajući sudija.

Pritvorski lekar ocenio je i da bi dalji lekarski pregledi Stanišića bili "kontraproduktivni" zato što bi mogli "pogoršati napetost i depresiju".

Donoseći odluku da početak suđenja odloži za 1. april, sudsko veće naložilo je da nezavisni psihijatar sagleda Stanišićevo stanje i o tome podnese izveštaj do 31. marta.

Po rečima sudije Robinsona, veće će tada na osnovu izveštaja nezavisnog psihijatra, gastroenterologa i pritvorskog lekara Falkea odlučiti kako je najbolje nastaviti postupak protiv Stanišića i Simatovića.

Sudija Robinson izrazio je nadu da će Stanišić 1. aprila biti u stanju da prisustvuje suđenju i poželeo mu je brz oporavak.

Početkom godine, Stanišićeva odbrana tražila je da postupak bude obustavljen zato što on, usled bolesti, nije sposoban za suđenje, ali se Tužilaštvo tome usprotivilo tvrdnjom da je, iako bolestan, Stanišić sposoban da mu se sudi.

Po nalogu sudija, Stanišića su, kada se sredinom februara vratio sa privremene slobode u pritvor suda, pregledali i nezavisni lekari-specijalisti koji su svoj izveštaj podneli krajem prošlog meseca. Argumente medicinskih eksperata odbrane i optužbe je, početkom marta, iza zatvorenih vrata salušalo sudsko veće.

Stanišić (57) i Simatović (57) optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Četiri tačke optužnice na teret im stavljaju zločine protiv čovečnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje), a jedna kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo).

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavili da nisu krivi.

Stanišić i Simatović pušteni su na privremenu slobodu do početka suđenja 9. decembra 2004. godine. Po nalogu Tribunala, u pritvor u Sheveningenu vratili su se 11. februara ove godine.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE