• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Minići” u zgradi Vlade odlaze u istoriju

Autor mondo.ba

Mini-suknje u zgradi Vlade definitivno odlaze u istoriju. Najnovijom Odlukom o kućnom redu uvedena su nova pravila oblačenja za sve službenike.

 “Minići” u zgradi Vlade odlaze u istoriju Izvor: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Zabranjene su suknje koje u stojećem stavu dosežu pet centimetara iznad koljena.

U zgradu ne smijete ući ako vam se ocrtava donji veš ili nosite preusku ili providnu odjeću. Nova pravila važe i za ministre. U resoru za regionalnu saradnju poseban dres kod odavno se podrazumjeva.

“Smatram to veoma bitnim obzirom da kod nas u ministarstvu dolaze veoma često strane delegacije te i ja kao ministar nastojim da poštujem dres kod Vlade”, istakao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS, piše ATV.

Ako ste zaposleni u zgradi Vlade više ne dolaze u obzir kratke ili kožne pantalone i košulje bez rukava. Zaboravite i na sportsku garderobu, papuče i drugu obuću otvorenih prstiju. Slična su pravila i u Narodnoj skupštini. Kodeks oblačenja te institucije ne odnosi se na poslanike nego na zaposlene i još je strožiji kad su suknje u pitanju. Generalni sekretar kaže da ne smiju uopšte biti iznad koljena. Ženski poslovni izgled podrazumjeva kombinacije skladnih boja, ne više od tri. Jednostavnost, neupadljivost i odmjerenost. Nema lanaca, nakit mora da bude jednostavan i neupadljiv.

“Kod muškaraca su to dakle, odjela i odjeća koja je prikladnih, tamnih, umjerenih boja. Svi zaposleni moraju biti uredno podšišani, obrijani, ne smiju skretati pažnju na sebe svojim izgledom u smislu neurednosti”, rekao je Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine RS.

Svoja pravila imaju i ostale javne institucije. Tako u bankama zaposleni ne smiju da nose džins, predekoltirane majice, ili one sa otkrivenim stomakom ili leđima. Čak i volonteri u nevladinim organizacijama moraju da paze na svoj izgled. Slična praksa je svuda u svijetu gdje je normalna stvar da javni službenici vode računa o svom izgledu i načinu oblačenja.

“Kodeks oblačenja u javnim ustanovama je u stvari vaša slika, koliko vi u stvari ozbiljno shvatate mjesto u kojem radite. Samim tim to reflektujete i na ljude koji posjećuju tu ustanovu. Znači, riječ je o pristojnosti i odjerenosti i mislim da nema potrebe da bilo šta odvlači pažnju”, smatra Slađana Grujić, modni dizajner.

Radnici koji ulaze i izlaze iz Vlade uglavnom ne privlače pažnju. Za one koje su eventualno pretjerali sa modnim detaljima ili dužinom suknje na ulazu nema zvaničnog mjerača. Sve se kontroliše na prvi pogled tako da oni koji prođu – ispunjavaju nove standarde oblačenja.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

d.r

svaka cast za ovo pravilo!tako treba uvesti pravila u svim drzavnim institucijama a ne da mini suknje oblace ko na recepciji sto je zena obukla jćue sam vidio pa se zaprepastio na Ekonomskom fakultetu Pale.bruka i sramota da nako sluzbenice rade odjevene.

Kako ce derari sekretarice i pomocnice?

Sa minicem je lako digni ga i udri, sta ce ministri?

MONDO REPORTAŽE