• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mađari uznemireni izjavama radikala

Šandor Egereši (SVM) zatražio je u ime te stranke hitno sazivanje Odbora za bezbednost pokrajinskog parlamenta.

 Mađari uznemireni izjavama radikala Izvor: MONDO

Potpredsednik Skupštine Vojvodine i član Saveta Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Šandor Egereši zatražio je u ime te stranke hitno sazivanje Odbora za bezbednost pokrajinskog, a ukoliko je moguće i istoimenog tela republičkog parlamenta.

Tražeći da se "najozbiljnije shvate mogući incidenti u sredinama gde žive pripadnici mađarske zajednice u Pokrajini", pozivu se, na početku sednice Skupštine Vojvodine održane u utorak, pridružio i predsednik poslaničke grupe SVM Tivadar Tot.

Povod za zahtev SVM je, kako je navedeno, izjava visokog funkcionera Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da "ima saznanja iz obaveštajnih izvora da će, kada zvanična Budimpešta prizna nezavisnost Kosova, možda doći do represalija prema mađarskom življu u Vojvodini".

"Ukoliko do toga dođe krivi će biti oni koji drže vlast, jer žele da izazovu međunacionalnu tenziju i mešanje međunarodnog faktora u naše unutrašnje prilike", dodao je Mirčić na konferenciji za novinare.

Prema rečima Egerešija radi se o "suviše ozbiljnoj izjavi, preko koje SVM ne može da pređe". "Opaska visokog funkcionera SRS je prezentirana kao svršen čin, kao nešto što će se sigurno dogoditi, što se može protumačiti i kao pretnja ne samo Mađarima, već svim građanima Vojvodine", ocenio je Egereši.

Na njegove opaske Mirčić nije reagovao, već je za govornicu izašao zamenik predsednika poslaničke grupe SRS Branislav Blažić koji, međutim, nije govorio o toj temi, već je oštro osudio "brutalni, divljački nasrtaj međunarodnih snaga protiv srpskih civila, koji se u ponedeljak dogodio u Kosovskoj Mitrovici".

Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Vojvodine Tomislav Bogunović je obećao da će se to telo sastati u najkraćem roku, čim stignu neophodni materijali, a najverovanije u naredni ponedeljak.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE