• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Tri miliona maraka za Srebrenicu

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Srebrenici da će vlasti Srpske u naredne dvije godine podržati budžet ove opštine sa po 500.000 KM, a da će dva miliona KM izdvojiti za investicije.

"Za vlasti Republike Srpske to neće biti problem. Republika Srpska ulagala je u Srebrenicu i ne odvajamo je od ostatka Srpske", rekao je Dodik na Investiciono- razvojnoj konferenciji.

On je istakao da vlast u Republici Srpskoj želi vidjeti Srebrenicu razvijenijom nego što je sada.

"Podržavali smo razvoj Srebrenice u prošlosti, a to ćemo činiti i u budućnosti", kaže Dodik.


On je naveo da je Repulika Srpska zainteresovana da Banja "Guber" profunkcioniše u narednom periodu.

"Razvoj predstavlja ključni faktor svih naših aktivnosti. Zbog toga smo ovdje da podržimo napore i sve što je potrebno učiniti da u Srebrenici bude više investicija", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, država ne može da pravi fabrike, ali može da obezbijedi neophodne stimultivne uslove za razvoj.

"Ponosan sam na izjavu načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da ono što zajednički dogovorimo i realizujemo. Potrebno je privući investitore u Srebrenicu", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo dvodnevnom Investiciono-razvojnom konferencijom, koja je danas otvorena u Srebrenici i zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću za prisustvo.

"Vidljivo je prisustvo Srbije jer je izgrađen most prema LJuboviji. Na vlastima BiH je da taj prelaz prema Srbiji tretiraju kao značajan i da ima potpuni robni karakter", naveo je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada Srpske bila i biće na raspolaganju opštini Srebrenica kako bi se realizovali planirani projekti.
Cvijanovićeva je na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici naglasila da nema razvoja bez investicija, te da je Vlada opredijeljena da podrži svaku privrednu inicijativu.

"Srebrenica dijeli sudbinu drugih opština u Republici Srpskoj kad se govori o ekonomskom razvoju i ova konferencija treba da predstavlja ključ uspjeha u budućem peridou", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je u prethodnom periodu, Vlada Republike Srpske uložila više od 50 miliona KM u Srebrenicu.

Cvijanovićeva je rekla da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Srebrenica do sada uloženo oko 43 miliona maraka, te da je posredstvom IRB Republike Srpske na kreditnoj osnovi, u opštinu Srebrenica plasirano oko 3,3 miliona KM.

"Bilo je investitora koji su nailazili na određene prepreke, kao i onih koji imaju odlična iskustva. Sva buduća iskustva treba da budu pozitivna i da se omogući apsolutna prohodnost kad je riječ o realizaciji bilo kojih projekata", istakla je Cvijanovićeva.



Premijer Srpske je dodala da svaki put kad postoji dobra veza između lokalnih i republičkih vlasti i kada postoji dobra ideja, dođe i do realizacije određenih projekata.

"Ovdje je cijeli niz projekata koji mogu učiniti Srebrenicu puno boljim i stabilnijim mjestom. Želim da kažem da ćemo stati iza takvih projekata i olakšati život građanima Srebrenice, kao i svih drugih opština, pokazajući da nam je važno da jednako razvijamo Republiku Srpsku", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je još 2006. godine Vlada Srpske odlučila da se prema Srebrenici odnosi na strateški način, kao prema mjestu kojem treba posvetiti posebnu pažnju, a potom je uslijedila i odluka da se omogući ulaganje u ovaj kraj.

Cvijanovićeva je poručila potencijalnim investitorima da ukoliko odluče da pokrenu biznis u Republici Srpskoj, to mogu da urade za tri dana, da registruju preduzeće po principu jednošalterske registracije za manje od 100 evra.

"Svi oni koji pokreću proizvodne aktivnosti uživaju povlastice i određene podsticaje koje im omogućava Vlada. To regulišu dvije uredbe – podrška zapošljavanju i podrška zapošljavanju i ulaganju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da uskoro treba da bude usvojena i treća uredba koja treba na dodatni način da stimuliše i obezbijedi olakšice onima koji hoće da ulažu na prostoru Srpske.


Cvijanovićeva je naglasila da je cijena električne energije jedna od komparativnih prednosti Srpske, što je svakako značajna stavka u poslovanju svakog privrednog subjekta, posebno u oblasti proizvodnje.

Premijer Srpske je navela da načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković sa mnogo aktivizma privlači pažnju na svoj grad i nastoji da se izbori za određenu ideju, zbog čega će Vlada Srpske biti na raspolaganju kako lokalnoj zajednici tako i potencijalnim investitorima.

Na dvodnevnoj Investiciono-razvojnoj konferenciji "Mogućnost i perspektive razvoja - Srebrenica 2015", koja je danas otvorena, pred više od 300 učesnika iz regiona biće predstavljene mogućnosti ulaganja, kao i mjere stimulisanja investicija koje pruža ova opština.

Otvaranju konferencije prethodila je kratka šetnja učesnika centrim ovo gradića i nastup dječijeg hora Superar iz Srebrenice. Među učesnicima su predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, te brojni gosti iz zemalja regiona.

Na konferenciji učestvuju i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, te brojni ambasadori, predstavnici zemalja iz regiona, kao i kompanija i međunarodnih organizacija u BiH.

Prethodno su na spomen obilježju u Potočarima vijence položile brojne delegacije, među kojima i delegacija Republike Srpske koju su činili predsjednik Republike Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Vijence su položili i premijer Srbije Aleksandar Vučić, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Na dvodnevnoj Investiciono-razvojnoj konferenciji "Srebrenica 2015" biće predstavljene i mjere podsticaja koje se pružaju investitorima u Republici Srpskoj, a govoriće se o investicionoj klimi u BiH.

Tokom skupa biće predstavljeni razvojni projekti ove opštine pod nazivom "Zašto ulagati u Srebrenicu", kao i oni iz oblasti infrastrukture, čijom realizacijom bi bili poboljšani uslovi za investiranje i privrednu djelatnost u ovoj lokalnoj zajednici.

Drugog dana konferencije, u četvrtak, 12. novembra, predviđeno je predstavljanje mogućnosti zajedničkih ulaganja, kao i mjera stimulisanja investicija koje pruža opština Srebrenica.

Predviđeno je prikazivanje promotivnog filma o srebreničkim prirodnim potencijalima.

Nakon promotivnog filma planirano je obraćanje Dodika, Cvijanovićeve, Vučića, Zvizdića, Ivanića, Izetbegovića i još nekih gostiju iz regiona.

Potom će uslijediti predstavljanje privrednih subjekata ove opštine, njihovih djelatnosti, kapaciteta, planova i mogućnosti proširenja i otvaranja novih radnih mjesta, kao i uspješnih "razvojnih priča" u oblasti privrede u srebreničkoj opštini.

Planirana su i obraćanje predstavnika međunarodnih organizacija i ambasadora pojedinih zemalja.

Skup se održava su velike mjere obezbjeđenja. Skup se održava u Kulturnom centru Srebrenica, a konferencija za novinare na kojoj će se obratiti predsjednik Srpske zakazana je za 13.20 časova.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE