• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bh. Anonimusi srušli 400 Twitter naloga ISIL-a

Autor mondo.ba

"Ja sam musliman, a ovo što rade zločinici ISIL-a nema veze sa mojom vjerom, islamu i muslimanima samo nanose štetu", rekao je haker koji se potpisuje kao Bosnian Root

Hakeri iz Bosne i Hercegovine, koji su članovi međunarodne grupe hakera Anonimosa srušili su blizu 400 Twitter naloga koji se dovode u vezu sa pripadnicima samoprozvane Islamske države (ISIL), javila je televizija N1.

Jedan od bh. hakera ustupio je bh. novinskoj agenciji Patria spisak od blizu 400 Twitter naloga koje je oborio u posljednja 24 sata, a koji bi mogli imati veze sa pripadnicima ISIL-a.

"Ja sam musliman, a ovo što rade zločinici ISIL-a nema veze sa mojom vjerom, islamu i muslimanima samo nanose štetu", rekao je ovaj haker, koji se potpisuje kao Bosnian Root.

"Zbog toga sam odlučio podržati borbu Anonimusa protiv ove zloglasne tvorevine", dodao je.

Anonimuse su donedavno smatrali sajber prijetnjama, ali su hakeri započeli borbu protiv ISIL-a, tako što prosljeđuju informacije o militantima vlastima i novinarima. Iz redakcije Independenta su naveli kako su od hakera dobili lične podatke od čovjeka koji vrbuje ljude po Evropi te ih šalje u rat u Siriju.

Anonimusi su nakon napada na redakciju Charlie Hebdo postali aktivni u borbi protiv terorista, a borbu su intenzivirali nakon što su u prošli petak teroristi ubili blizu 130, a ranili više stotina ljudi u Parizu.

"Do sada smo srušili oko 5.000 Twitter naloga i stotine internet starnica, koje su se na bilo koji način dovodile u vezu sa ISIL-om. Trenutno radimo na obaranju oko 10.000 Twitter naloga, za koje takođe  smatramo da ih koriste teroristi ili njihovi saradnici", rekao je bh. član Anonymousa Bosnian Root.

ISIL koristi društvene mreže kao i razne internet kanale za regrutovanje novih terorista, ali i kao medij uz pomoć kojeg svijetu šalju poruke da se radi o vrlo opasnoj i zloglasnoj vojsci. Brutalna ubistva ISIL-ovi teroristi snimaju a nakon toga objavljuju putem interneta. Najčešće je riječ o brutalnim ubistvima, od kojih se građanima u ostatku svijeta ledi krv u žilama, piše Patria.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE