• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CJB Banjaluka: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

Autor SRNA

Stanje bezbjednosti na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka je zadovoljavajuće, a u proteklih 10 mjeseci zabilježeno je smanjenje broja krivičnih djela u svim oblastima, izjavio je načelnik Centra Boško Pandža.

Pandža je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela bila 70,4 odsto, što je za oko dva procenta više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je za 32,4 odsto više krivičnih djela u odnosu na isti prošlogodišnji period, a u oblasti privrednog kriminaliteta 15 odsto", rekao je Pandža.

On je dodao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 10,8 odsto, ali da stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja nije zadovoljavajuće, iako su preventivno-represivne mjere prema učesnicima u saobraćaju na istom nivou ili jače u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Stanje bezbjednosti se cijeni kao zadovoljavajuće, iako je izvršenje četiri teška krivična djela usložnilo, ali nije uticalo na ukupno stanje bezbjednosti", rekao je Pandža.

Prema njegovim riječima, od sredine oktobra na području Centra pojačane su aktivnosti policijskih službenika u svim oblastima sa ciljem zaštite bezbjednosti građana.

"Nakon terorističkog napada u Parizu, na području MUP-a Republike Srpske pojačane su aktivnosti policijskih službenika, razmjenjuju se informacije, dok je u vezi sa sinoćnjim dešavanjima u Sarajevu pripravnost podignuta na najviši nivo, a istraga će pokazati o kakvom djelu se radi", rekao je Pandža.

Govoreći o dolasku vlasnika kompanije "Grand trejd" Mileta Radišića na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod Banjaluka, Pandža je rekao da je nadležnost Centra bila da obavijesti Osnovni sud u Banjaluci i da se za navedenim obustavi potraga.

"Centar će, s obzirom na sumnje u postojanje određenih krivičnih djela, zajedno sa tužilaštvom provoditi istragu", rekao je Pandža.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković rekao je da je na području Centra u oktobru evidentirano 311 krivičnih djela i da je ukupna rasvijetljenost iznosila 70,1 odsto, što je za tri procenta više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Od navedenog broja evidentiranih krivičnih djela, njih 266 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, a u ovoj oblasti riješeno je 65,4 odsto djela, dok je po nepoznatom riješeno 48,33 odsto, što je za 1,5 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine", rekao je Novković.

On je dodao da su Centru u posmatranom periodu prijavljena 194 krivična djela protiv imovine i da su u ovoj oblasti riješena 104 djela ili 53,6 odsto.

"Evidentirana su četiri razbojništva, a za 10 mjeseci ove godine evidentirano je 36,84 odsto manje ovih krivičnih djela nego u uporednom periodu 2014. godine. Prijavljena su i četiri otuđenja motornih vozila, a u oktobru je pronađeno šest", rekao je Novković.

Prema njegovim riječima, u posmatranom periodu evidentirano je devet prijava o počinjenim krivičnim djelima protiv života i tijela, što je za 57 odsto manje u odnosu manje na uporedni period 2014. godine, a od kojih su dva ubistva.

"U navedenom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela protiv polnog integriteta, a evidentirano je i šest samoubistava", rekao je Novković.

Kada je riječ o zloupotrebi opojnih droga, Novković je istakao da je u posmatranom periodu, aktivnostima policijskih službenika otkriveno pet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnim tužilaštvima podneseno pet izvještaja protv šest lica.

"Zbog zloupotrebe opojnih droga slobode je lišeno 16 lica, a zaplijenjeno je 516,75 grama marihuane i 35 stabljika kanabisa, a za deset mjeseci ove godine otkriveno je 32,35 odsto više krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga u odnosu na uporedni period prethodne godine", rekao je Novković.

On je rekao da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 26 krivičnih djela, što je za 160 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine, za koje je nadležnim tužilaštvima podneseno 16 izvještaja protiv 18 lica.

"Ukupna materijalna šteta pričinjena svim krivičnim djelima iz oblasti privrede i platnog prometa iznosi 914.000 KM. Za deset mjeseci 2015. godine na području Centra otkriveno je 15 odsto više krivičnih djela iz oblasti privrede i platnog prometa u odnosu na uporedni period prethodne godine", rekao je Novković.

Načelnik Sektora policije Nebojša Mitraković rekao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 158 narušavanja javnog reda i mira, što je za 14,1 odsto manje odnosu na uporedni period 2014. godine.

"U ovoj oblasti evidentiran je 201 prekršaj, što je 23,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, za koje su podnesena 102 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 97 prekršajnih naloga. Prekršaje su počinila 204 lica, među kojima su 28 povratnika i tri maloljetnika", kaže Mitraković.

On je dodao da se u posmatranom periodu dogodilo 405 saobraćajnih nezgoda, što je za 18,7 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a u njima su poginula četiri lica, 12 je teško, a 91 lakše povrijeđeno.

"Iz saobraćaja su isključena 682 vozača, od čega 536 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 141 zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, dva zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opijata, a iz ostalih razloga tri", rekao je Mitraković.

Prema njegovim riječima, u oktobru je izdato 4.745 prekršajnih naloga, dok je u oktobru prošle godine taj broj iznosio 2.637, iz čega se vidi da je stanje bezbjednosti saobraćaja pogoršano, dok su represivne aktivnosti povećane.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova već duže vrijeme pribavlja nove uređaje za mjerenje brzine kretanja vozila i, pored stacionarnih radarskih sistema, nabavljeni su i prenosni, s tim da se njihovom upotrebom izbjegava mogućnost bilo kakve manipulacije i zloupotrebe od policijskih službenika, tako da se svaka evidentirana brzina sankcioniše", rekao je Mitraković.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE