• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajinac preminuo, Srbin izgubio oko

Ukrajinski policajac prva je žrtva nemira u kojima je u ponedeljak u severnom delu Kosovske Mitrovice povređeno više od 100 ljudi.

 Ukrajinac preminuo, Srbin izgubio oko  Izvor: MONDO

Ukrajinski policajac preminuo je u ponedeljak uveče od posledica ranjavanja u nemirima, potvrđeno je u Kijevu. Nebojša Vukomanović (36), koji je teško ranjen u glavu iz vatrenog oružja i dalje u komi i životno je ugrožen, a Ilija Ćuća (33) operisan je u beogradskom Urgentnom centru i nije životno ugrožen, ali je izgubio oko.

Zamenik šefa UNMIK-a Lari Rosin izjavio je da je "nasilje u Mitrovici bilo orkestrirano", ali nije želeo da govori o imenima.

Ukrajinska vlada razmišlja o mogućnosti da povuče svoje ljude iz mirovnih snaga UN na Kosovu, izjavio je šef pres službe ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Vasilij Kirilič.

Komesar UNMIK policije Lari Vilson je rekao da je započeta istraga oko pogibije pripadnika policije UNMIK iz Ukrajine, kao i oko ostalih dešavanja u Mitrovici. "Danas smo započeli istragu o onima koji su izvršili ubistvo, i o onima koji su pokušali da ubiju druge policajce juče u severnoj Mitrovici", naveo je Vilson.

Prema njegovim rečima, ukrajinski policajac Ihor Kanau (25) iskrvario jer pred očima kolega koji zbog vatre nisu mogli da mu priđu i pruže pomoć. On je rekao da je tokom nasilja u ponedeljak ranjeno 42 pripadnika UNMIK policije, od kojih neki teško.

Nebojša Vukomanović, pripadnik KPS koji tokom nereda u Mitrovici nije bio na dužnosti, dovezen je u Klinički centar u Kragujevcu u ponedeljak, u stanju moždane kome i odmah je podvrgnut operaciji, koja je trajala puna četiri sata. Vukomanović je otac troje maloletne dece, ima suprugu, roditelje i dva brata.

"Vukomanović je od ponedeljka, posle hirurške intervencije, priključen na aparat za disanje i još je bez svesti", rekao je dežurni lekar Odeljenja intenzivne nege kragujevačke bolnice prof. dr Đorđe Ugrinović. On je naveo da će oporavak Vukomanovića trajati dugo i da mu je stanje svesti za sada neizvesno.

Utorak u severnom delu Kosovske Mitrovice protiče relativno mirno, a dogodio se samo jedan incident kada je manja grupa mladića gađala kamenicama kolonu vozila francuskih vojnika Kfora, na šta su oni isplaili šok bombu i gumene metke.

Mladići su kolonu francuskih "kforovaca" gađali kamenicama u blizini Tehničke škole. Na to su vojnici ispalili jednu šok bombu, kao i gumene metke u vazduh, nakon čega su se mladići razbežali.

U ostalom delu grada je mirno, a lideri Srba iz Mitrovice ponovo su, preko lokalnih medija, više puta apelovali da se izbegavaju incidenti i da se sačuva mir.

Komandant Kfora Gzavije de Marnak odbacio je optužbe da su pripadnci Kfora upotrebili prekomernu silu tokom nemira. "Vojnici Kfora reagovali su tek kada su se našli pod teškom vatrom i namernom agresijom", kazao je De Marnak na konferenciji za novinare u Prištini.

Zamenik šefa UNMIK-a izjavio je da je na severu Kosova situacija mirna, ali napeta, i da UNMIK detaljno ispituje stanje kako bi doneo odluku o završetku akcije privremenog povlačenja UN policije iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Članovi pregovaračkog tima izjavili su da su spremni za razgovor sa predstavnicima UNMIK-ovog pravosuđa i da nude rešenje za povratak Srba zaposlenih u sudovim i tužilaštvu u prostorije u severnoj Mitrovici. Pregovaračkom timu će se pridružiti i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE