• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahtev Srbije da se SB UN izjasni o upotrebi sile

Vitalij Čurkin i Ban Ki-Mun primili su pismo Jeremića u kome s zahteva da se SB UN hitno izjasni o situaciji na severu Kosova.

 Zahtev Srbije da se SB UN izjasni o upotrebi sile Izvor: MONDO

Predsedavajući Saveta bezbednosti UN, ruski ambasador pri svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin, primio je pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, u kome se traži da najuticajnije telo UN razgovara o bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, posle prekomerne upotrebe sile u Kosovskoj Mitrovici, i da nastavi da budno prati razvoj situacije.

Sekretar za štampu ruske misije pri UN izjavio je da je pismo već u opticaju među ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti, prenela je ruska državna agencija Itar-Tass.

Prethodno je u sedištu svetske organizacije potvrđeno da je i generalni sekretar UN Ban Ki-mun primio pismo ministra Jeremića, u kome protestuje zbog "apsolutno neprihvatljive i prekomerne" upotrebe sile međunarodnih snaga u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici i zahteva istragu u okviru UN o tome kako je došlo do incidenta.

Jeremić je u pismu generalnom sekretaru zatražio da bude utvrđeno ko je naredio upotrebu sile u severnom delu Kosovske Mitrovice i kako je do nje došlo, utoliko pre što se to desilo posle konsultacija i uspešnih pregovora ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića sa zamenikom šefa Misije UN u pokrajini (UNMIK) prethodne noći, rečeno je u kabinetu šefa srpske diplomatije.

Ministar Jeremić je, takođe, oštar protest zbog ovog incidenta uputio i zameniku generalnog sekretara UN za mirovne operacije Žan Mari Genou, sa kojim je razgovarao telefonom.

Ban Ki-mun je izrazio duboko žaljenje zbog pogibije ukrajinskog policajca na Kosovu, pozivajući strane uključene u rešavanje kosovske krize da se uzdrže od nasilja i uključe u konstruktivan dijalog, kako bi promovisali mir i bezbednost.

"Generalni sekretar izrazio je duboko žaljenje zbog smrti policajca iz redova UN tokom sukoba u Mitrovici na severu Kosova," navodi se u saopštenju kabineta šefa svetske organizacije, povodom pogibije Kinola Ivora, 25-godišnjeg ukrajinskog policajca.

Ban je ponovio poziv svim stranama uključenim u rešavanje problema na Kosovu da se uzdrže od nasilja i pokrenu ozbiljne razgovore i zajednički promovišu bezbednost i stabilnost Kosova. Generalni sekretar UN, međutim, nije komentarisao izjavu zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, koji je za talas nasilja u kojem je poginula jedna, a povređeno oko 150 osoba, optužio vlasti u Beogradu, navodeći da "se radi o orkestriranoj okupaciji".

Predstavnici vlasti u Beogradu, uključujući ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, su takve tvrdnje međunarodnih zvaničnika odlučno odbacili, optužujući, istovremeno, UNMIK policiju i NATO za prokomernu upotrebu sile protiv srpskih demonstranata na severu Kosova.

Među povređenima su, kako su saopštile UN, bila 42 međunarodna policajca i 22 vojnika NATO.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE