• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN: Moguća istraga o upotrebi gumenih metaka

Ako se dokaže da su pripadnici UNMIK policije, tokom nemira u Kosovskoj Mitrovici koristili gumene metke, UN bi mogle sprovesti ozbiljnu istragu.

 UN: Moguća istraga o upotrebi gumenih metaka  Izvor: MONDO

Upotreba te municije je, naime, u misijama svetske organizacije zabranjena još u julu prošle godine, rekao je agenciji Tanjug jedan zvaničnik UN.

"Mi smo još u julu prošle godine zabranili upotrebu gumenih metaka, s obzirom da su od takve municije prošle godine, takođe na Kosovu, dve osobe izgubile život. Prema medijskim izveštajima, čini se da su gumeni meci opet upotrebljavani, ali će istraga zavisiti od informacija sa terena", rekao je zvaničnik UN koji je želeo da ostane anoniman.

Prema izveštajima medija, policija UNMIK-a je u obračunu sa srpskim demonstrantima u Kosovskoj Mitrovici ispaljivala, pored šok-bombi i suzavca, i gumene metke, što se kosi sa smernicama iz njujorškog sedišta svetske organizacije, koja je zabranila upotrebu tog sredstva za rasterivanje demonstranata nakon što su marta prošle godine tim mecima ubijena dvojica pristalica kosovskog radikalnog pokreta "Samoopredeljenje".

Broj demonstranata, koji su u ponedeljak povređeni gumenim mecima, nije poznat, ali se ukupan broj povređenih u višečasovnom obračunu međunarodnih vojnika i policajaca sa Srbima u severnom delu podeljenog grada procenjuje na više od 150, od čega polovinu čine Srbi.

UNMIK je, kako se navodi u saopštenjima te misije, prošlog proleća samoinicijativno povukao gumenu municiju iz arsenala specijalnih snaga za razbijanje demonstracija, a u međuvremenu nije doneta nikakva javna odluka o njihovom ponovnom uvršćivanju u opremu međunarodne policije.

U okršaju srpskih demonstranata i međunarodnih snaga poginuo je jedan pripadnik ukrajinskog kontigenta pri UNMIK policiji, što je u ozbiljnoj meri zaoštrilo odnose između međunarodne administracije i vlasti u Beogradu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE