• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska, Bugarska i Mađarska priznale Kosovo

Hrvatska, Mađarska i Bugarska priznale Kosovo. Jeremić: Ne računajte na dobre odnose sa Srbijom!

 Hrvatska, Bugarska i Mađarska priznale Kosovo Izvor: MONDO

Prva od tri Srbiji susedne zemlje Kosovo je zvanično priznala Mađarska, a - na zatvorenom delu sednice vlade - i Hrvatska.

Potpredsednik hrvatske vlade i predstavnik srpske zajednice Slobodan Uzelac posle te odluke je stavio mandat na raspolaganje. Uzelac nije podržao takvu odluku, te je, prema ranijim najavama, stavio mandat na raspolaganje premijeru Ivi Sanaderu i Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) koja ga je predložila na tu funkciju.

Kako prenose hrvatski mediji, Sanader nije želeo da raspravlja o priznanju Kosova na otvorenom delu sednice, kako novinari ne bi prisustvovali prvom ozbiljnom razilaženju koalicionih partnera u novom sazivu vlade.

"Deklaracija o nezavisnosti Kosova usledila je nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice u pronalaženju dogovornog rešenja između Beograda i Prištine o statusu Kosova. U tim okolnostima, promena neodrživog 'statusa kvo' bila je neizbežna", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj istovremeno u Sofiji, Zagrebu i Budimpešti, tri Srbiji susedne zemlje su navele da podržavaju dalje jačanje veza Srbije i Evropske unije, te da očekuju nastavak razvoja dobrosusedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza s njenim narodom.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je da zemlje koje će priznati nezavisnost Kosova neće moći da "računaju na dobre odnose" sa Srbijom.

"Svaka zemlja koja bude radila u tom smeru ne može da računa na dobre odnose sa nama. Svaka zemlja koja prizna ilegalnu državu Kosovo krši međunarodno pravo", rekao je Jeremić u Atini.

Jeremić je apelovao na zemlje regiona da ne priznaju nezavinsnost Kosova: "Ne činite to. Pomozite nam da pronađemo rešenje!"

Mađarski mediji su odluku ocenili kao "gest neprijateljstva", a neki čak primetili da "Mađari sa zluradošću osmehuju na nevolje srpskog naroda".

Nezavisnost Kosova do sada su priznale 33 zemlje, od kojih 18 od 27 članica Evropske unije.

Opširnije o hrvatskom priznanju Kosova čitajte u kategoriji EX YU.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE