• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Automobilom preko Starog mosta u Mostaru! FOTO

Autori mondo.ba Autori Agencije

Vozač automobila "seat" registarskih oznaka BiH najvverovatnije se izgubio u Mostaru i pokušao da pređe preko Starog mosta. Ovaj nesvakidašnji potez vozača iznenadio je mnoge Mostarce koji u novijoj istoriji ne pamte ovakav slučaj.

 Prema podacima kojima raspolaže mostarska policija, automobil kojim je sinoć nepoznata osoba pokušala preći Stari most, u vlasništvu je rent-a-kar firme, a vozilo je unajmio turski državljanin B.G.

N1 prenosi da se vozač nakon upozorenja Mostaraca vratio putem kojim je došao.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović osudio je neodgovorno ponašanje vozača koji je automobilom pokušao da pređe preko Starog mosta u Mostaru.

Osmanović, koji je i predsjednik Komisije BiH za Unesko, upozorio je na obaveze koje proizilaze iz odluke o proglašenju Starog jezgra grada i Starog mosta u Mostaru nacionalnim spomenikom i spomenikom svjetske baštine pod zaštitom Uneska.

On je podsjetio da je Stari most jedna od najpoznatijih građevina iz BiH u svijetu, te da ima nemjerljiv značaj kako u kulturno-istorijskom smislu, tako i u turističkoj ponudi BiH, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oštećenja

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da, ako se na Starom mostu ustanove oštećenja, vozač će odgovarati za krivično djelo, a ako ne bude oštećenja vozač će, najvjerovatnije, odgovarati prekršajno za narušavanje javnog reda i mira.

 "Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti učine maksimum da bi se spriječili događaji poput ovog u Mostaru. Očuvanje spomenika kulture zajednička je obaveza svih u BiH", rekao je Osmanović.

Ove godine obilježeno je deset godina od upisa Starog jezgra grada i Starog mosta u Mostaru na listu svjetske baštine Uneska.

Deset godina od upisa obilježeno je pod pokroviteljstvom generalnog direktora Uneska Irine Bokove, što govori o značaju ovog spomenika za svjetsku baštinu.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

turista

ne mlati osmanovicu svega ti,šta dižete tolike tenzije oko toga covjek se nesto zbunio ,mozda prvi put dosao u Mostar koda je to neka kardinalna greska.sta rade nasi divlajci bosanci kako krše ZOBS pa ih niko ne upozorava.s ovakvim mentalitetom ljudi u bih slabo privuc strane turiste.

MONDO REPORTAŽE