• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko nas koštaju neradni dani?

Autor mondo.ba

U svijetu je uobičajeno mnogo raditi da bi se moglo normalno živjeti. U RS to baš i nije tako. Pogotovo u "svetom" januaru.

 Koliko nas koštaju neradni dani? Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

U svijetu je uobičajeno mnogo raditi da bi se moglo normalno živjeti. U velikom broju zemalja, praznuje se isti broj dana tokom cijele godine, kao što se u bh. entitetu Republika Srpska praznuje u samo mjesec dana. Riječ je o svetom januaru, koji to ipak neće biti za sve.

Prvi, drugi, šesti, sedmi, deveti, 14. i 15. januar su samo zvanični neradni dani u Republici Srpskoj. Pored njih, praznuje se više vjerskih datuma.

Iako se raduju praznicima, i poštuju pravoslavne svece, oni koji su ostali bez posla moraju da rade.

"Mi nemamo nikakvog drugog prihoda, nemamo penzije, plate, moramo raditi, a oni kako hoće", kaže Dana Malić, prodavačica na banjalučkoj tržnici za N1.

Uz produžene vikende, mnogi u januaru ne rade više od 10 dana. Za razliku od administracije, nezaposleni će makar prodajom badnjaka ne debelom minusu, pokušati ispuniti tanke novčanike.

Rekordni prihodi od direktnih i indirektnih poreza u RS, podijeljeni sa brojem dana u godini daju odgovor koliko košta jedan neradni dan, 10.958,904 KM. Skoro nevjerovatnih 11 miliona maraka, puta sedam sigurnih neradnih dana, i minus u entitetskoj kasi zbog januarskog praznovanja doseže preko 75 miliona maraka.

Da je sve po Zakonu, pa i plaćeni vjerski praznici podsjetili su iz Ministarstva Uprave saopštenjem.

U dane republičkih praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Iz Ministarstva navode da je zakonom propisano da će načelnik opštine, odnosno gradonačelnik, odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

Neki ljudi nemaju luksuz da ne rade u svetom januaru poput administracije, koju će reezultati rada ili nerada dočekati u narednom mjesecu uglavnom praznijom entiteskom kasom.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sta kosta da kosta

Al Nova godina, Badnji dan, Bozic, Dan RS i Srpska nova godina se trebaju slaviti i slavicemo

idk

Kome smeta "sveti"januar?To se vec zna.Onima kojim smeta i R.S. Mozda građanima treba zabraniti da slave.IGANJ DAN,BOZIC,SVETOG STEFANA,SRPSKU NOVU GODINU,SVETOG JOVANJA,SVETOG SAVU.Steta za instiucije bh sto nece napunit budzet.

perun

Ne kostaju nas nista-nista ne proizvodimo.

SS

@perun Kada je u pitanju Dan Republike Srpske treba da budu ozbiljni komentari !!! Za Republiku Srpsku smo dali živote i zdravlje, treba da se borimo i za njen opstanak i nije bitno koliko će se novca potrošiti za taj dan Republike Srpske. Bitno je koliko će političari potrošiti ostalih 364 dana.

MONDO REPORTAŽE